Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   FIA
Steiner jih lahko dobi po glavi
Direktorja ekipe Haas Guntherja Steinerja verjetno čaka soočenje s pristojnimi iz FIA zaradi njegovih odkritih in glasnih kritik komisarjev na VN Rusije.
Milan Klemenc
1. oktober 2019 | 12:35:15

Kevin Magnussen je dobil pet sekundno kazen v Sočiju, kar je pomenilo da je padel iz osmega na deveto mesto, potem ko je v tesnem dvoboju s Perezom v drugem ovinku zapeljal na široko ter se ni uspel ponovno vrniti na progo levo od dveh označb.

Magnussen je po dirki dejal, da je bila odločitev »sranje« in trdil, da mu ni uspelo priti čez označbe,  potem ko je zapeljal na široko v drug ovinek.  S svojo izjavo po radijski zvezi pa Steiner ni ravno navdušil pristojnih iz FIA, ko je Magnussenu po radijski zvezi povedal, da so ga kaznovali s pribitkom petih sekund in da je za to kriv »neumni idiotski komisar«.

Steiner sicer ni govoril z direktorjem dirke FIA, ​​Michaelom Masijem, ali s komisarjem po dirki. Kljub temu pa je vodja ekipe Haas, Peter Crolla, že imel ločene pogovore z obema stranema.

V kolikor bi FIA ugotovila, da je Steiner prestopil črto v Rusiji, bi bila najlažja rešitev, da bi se o tej zadevi neuradno pogovorili na naslednji dirki na Japonskem. Če pa se zdi, da je incident resnejši, se lahko odloči, da bo vprašanje sprožila tudi na formalni ravni.

Masi se je sicer skliceval na različne sodne postopke, ki jih ima FIA na razpolago, v kolikor bi se zdelo, da bi jih bilo potrebno uporabiti, pri čemer pa je po njegovem mnenju mednarodno sodišče rezervirano za resne kršitve in ne zgolj za izjave.

Sebastian Vettel se je leta 2016 za las izognil kazni zaradi izjav po koncu VN Mehike.  Vettel se je z Verstappnom boril za tretje mesto in ko je slednji zapeljal na travo in se po skrajšani poti vrnil na progo pred Nemca, se je le ta razjezil in po radijski zvezi glasno in tudi s kletvicami opozarjal na početje tekmeca. Pri tem pa ni manjkalo tudi sočnejših verbalnih izrazov s kletvicami, namenjenih direktorju dirke Whitingu.

Predsednik Mednarodne avtomobilistične organizacije FIA, Jean Todt, se je kasneje odločil, da zoper Vettla ne bodo ukrepali, potem ko se je ta opravičil direktorju Whitingu in je pismo z opravičilom poslal tudi Todtu.

Mednarodni športni kodeks FIA ISC, dodatek b, vključuje kodeks lepega obnašanja, kjer je predpisano, da se ne uporabljajo besede in dejanja, ki bi »škodovale ugledu FIA, njenih organov, članov ali njenega vodstva«.

Komisarji na posamezni dirki imajo pooblastilo, da lahko uporabijo uveljavitev določil ISC tudi naknadno in lahko pooblastilo tudi prenesejo na svoje naslednike na naslednji veliki nagradi. Kar pomeni, da bi lahko komisarji, ki so bili na VN Rusije od Steinerja zahtevali, da se sestane s komisarji, ki bodo na VN Japonske v Suzuki.

Direktor dirk, Michael Masi, je jasno povedal, da o tem ne bo odločal on in pri tem dodal, »FIA ima različne sodne postopke. Slišal sem za komentarje, ki so bili izrečeni po radiu. Nisem jih slišal neposredno, zato ne bom komentiral. Konec koncev smo vsi tukaj, da opravimo svoje delo, pa naj bodo to komisarji, ekipe, vsi. Obstajati mora medsebojno spoštovanje«. 

Kakšna bo odločitev FIA bomo verjetno videli na naslednji dirki v Suzuki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tadejkrze
Se pravi, glede na to, da FIA oz. njeni organi dostikrat niso dosledni pri izvajanju kazni in pravil, sami kršijo dodatek b h kodeksu lepega obnašanja, saj s tem izvajajo dejanja ki škodujejo ugledu FIA, njenih organov, članov in njenega vodstva
2.10.2019 9:45:50

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija