Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Na današnji dan
Prvi razdor v enotni F1
V zgodovini F1 je bilo kar nekaj obdobij, ko je grozil razpad F1. Prvi omembe vreden poskus se je zgodil pred natanko 39 leti.
Artur Švarc
11. november 2019 | 6:47:14

Šest glavnih ekip je na današnji dan leta 1980 sporočilo, da bodo sodelovale v FISA svetovnem prvenstvu F1.  Med njimi najdemo Ferrari, Alfo Romeo in Renaulta, pa tudi Osello in Tolemana. Omenjene ekipe so bile zveste prvenstvu pod okriljem FIA, FOCA pa je ustanovila svoje prvenstvo.

Zgodba o zapletu sega še v sedemdeseta leta zaradi tehničnih pravilnikov, ki so prepovedovali ground effect, s katerimi so se ekipe borile proti močnim F12 motorjem omenjenih treh ekip. Ker motorjev ni bilo moč spreminjati, so se preostale ekipe proti njim borile z ground effectom in naenkrat postale premočne predvsem za Ferrari, ki s tem konceptom motorja ni mogel izkoristiti rešitev za ground effect.

Predsednik FISA, športne roke FIA, je bil Francoz Jean Marie Balestre, ki je odločil, da bo prepovedal ground effect. Tako je sprožil vojno med tradicionalnimi velikani F1 in britanskimi »garažisti«, ki motorjev niso izdelovali sami.

Skozi sezono 1980 se je FOCA, ki so jo predstavljali prav garažisti pod vodstvom Ecclestonea, odločila, da bo ustanovila svojo serijo pod WFMS, World Federation of Motor Sport. Pravni zastopnik WFMS ni bil nihče drug kot Max Mosley.

15. novembra je FISA objavila svoj koledar in svoje udeležence, FOCA pa je pokazala, da misli resno, tako da je organizirala dirko 7. februarja pred redno sezono F1 v Kylamiju, ki pa je bila praktično prezrta. S tem je FOCA dobila resno opozorilo, da F1 predstavljajo predvsem tradicionalne znamke in prav te privabljajo gledalce in posledično denar. Tudi FISA je spoznala, da s trmoglavljenjem škodi predvsem športu in njegovemu ugledu, svoje nestrinjanje pa so podali tudi sponzorji v F1, ki so zahtevali stabilnost, okoli katerega so lahko gradili svoj marketinški program.

Prva dirka 7. februarja v JAR je bila, kljub temu, da je bila komercialni flop, dovolj resno opozorilo FISA in Balestru, da odpadniki mislijo resno. V manj kot mesecu dni so se stvari uredile za zeleno mizo.

Pred prvo dirko FISA F1 15. marca v Long Beachu je zato Balestre organiziral vrsto sestankov, na katerih je prepričal obe strani, tako ekipa FOCA kot tradicionaliste pod okriljem FISA, da se lahko zgodi nepopravljiva škoda športu. Prišlo je do dogovora, kako bo ta šport obvladovan in upravljan v prihodnje, kakšna bo beseda ekip, predvsem pa so prenose dirk, v katerih so videli prihodnost F1, prepustili nekomu, ki je s tem že imel izkušnje. Ime mu je bilo Bernie, njegovi organizaciji pa FOCA. Vse ostalo pa je, kot vemo,  zgodovina.

Tako je FOCA prevzela tudi organizacijo dirk in dovoljenja, FISA pa je obdržala ime za prvenstvo, Formula One World Championship. Brez tehničnih zapletov konec sedemdesetih, ki so eskalirali s prepovedjo ground effecta, bi se F1 verjetno razvijala drugače in počasneje. Trenj med proizvajalci in krovno organizacijo je bilo v zgodovini še kar nekaj, nazadnje se spomnimo spora 2009 med FOTA in FIA, kjer smo prav tako bili blizu odpadniški F1.

Težave med FOCA in FISA so se nadaljevale tudi v 1981 in 1982 z bojkotom dirke v San Marinu, vendarle je takrat nastopilo obdobje miru s podpisom dogovora Concorde, po katerem je F1 vstopila v stabilno obdobje komercialne rasti skozi 80. leta in v začetku 90-ih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RUNC
Ali kdo ve, če obstajajo kakšni rezultati te dirke v Kylamiju? Sicer sem nekaj iskal po internetu, a nisem našel nič.
11.11.2019 18:21:30
macolar
https://en.wikipedia.org/wiki/1981_South_African_Grand_Prix
11.11.2019 19:20:15
RUNC
Ah Wikipedija, zakaj se pa tega nisem spomnil pogledati? @macolar; Najlepša hvala.
11.11.2019 22:22:26
Aichi
hehe, dirka brez Italijanov
12.11.2019 0:34:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija