Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Na današnji dan
Zmaga Hilla z dvema krogoma prednosti
Na današnji dan 1995 na VN Avstralije je Damon Hill premagal konkurenco za 2 kroga in postal drugi in zadnji dirkač v zgodovini, ki mu je to uspelo.
Artur Švarc
12. november 2019 | 0:34:47

Zmagati z dvema krogoma prednosti - to se je zgodilo le še enkrat v zgodovini F1 in sicer 1969, ko je Jackie Stewart na VN Španije na Montjucihu za dva kroga premagal Brucea McLarna.

Adelaide 1995 je bila zadnja dirka sezone, Michael Schumacher je svoj drugi naslov prvaka osvojil že nekaj dirk pred tem. Zadnjo izvedbo dirke v tem avstralskem mestu (od 1996 je dirka na sporedu v Melbournu) je dobil Damon Hill.

Za Hillom sta v cilj pripeljala Olivier Panis z Ligierjem in Morbidelli s Footworkom, oba z dvema krogoma zaostanka. 4. je bil Mark Blundell z McLarnom, petouvrščeni Mika Salo s Tyrellom pa je zaostal že za 3 kroge. Hill je dirko povedel s pole positiona, vsi preostali uvrščeni pa so dirko začeli slabše od 10. mesta, Panis kot 12., Morbidelli pa kot 13.

In kaj se je zgodilo z ostalimi favoriti? Coulthard, ki je dirko z drugega mesta povedel, je končal v zidu vstopa v bokse, enako je nekaj krogov za njim na istem mestu storil tudi Roberto Moreno s Fortijem.

Po prvih postankih sta trčila Alesi in Schumacher in odstopila, na drugo je prišel Berger s Ferrarijem in sam odstopil zaradi okvare menjalnika. To je na drugo mesto postavilo Frentzna s Sauberjem, ki je doživel enako usodo kot Berger. Drugi je potem za Hillom vozil Irvine z Jordanom, ki mu je ponagajala hidravlika, Herberta, ki je nasledil drugo mesto, pa je izdala polos njegovega Benettona. Herbertu se je nasmihalo tretje mesto v prvenstvu, ki pa je potem pripadlo Coulthardu.

Tako je od favoritov ostal v dirki le še Hill, ki je vodil krog pred Panisom in dva pred Morbidellijem. Panisu je začelo puščati olje in se je komajda privlekel do cilja, v teh zadnjih krogih pa ga je Hill prehitel še drugič.

Dirka je znana po še nekaterih rečeh – to so bile edine stopničke Morbidellija, Pedro Lamy, ki je bil šesti z Minardijem, je osvojil svojo edino točko v F1, dirko pa je končalo le osem dirkalnikov. Pedro Diniz je Fortiju s sedmim mestom in štirimi krogi zaostanka pripeljal najboljšo uvrstitev, osmi pa je bil Bertrand Gachot s Pacific Fordom, kar je bil zadnji nastop te ekipe v F1.

In najbolj pomembno – to je bila zadnja dirka V12 motorja v F1, saj je Ferrari 1996 prav tako presedlal na bolj varčne V10.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
To so bili časi, ko nikoli nisi vedel ali bo dirkalnik izdržal dirko ali ne. Tudi če si vodil, nisi vedel kaj vse te čaka do kariraste zastavice. Sedaj je tveganje glede okvar na minimumu.
12.11.2019 6:23:58
Aichi
Sej, potem sem si šel pogledat posnetek te dirke in se je spomnil tudi gledanja v živo po TV, sploh, ko Panisu curi voda iz dirkalnika 2 kroga na polno...
12.11.2019 10:47:51
Msport2
To se ti oči orosijo, kakšna f1 je bila to... Bo treba čez zimo več teh posnetkov si zarolat.😉
12.11.2019 16:03:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija