Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 in Schools
Formula 1 v šoli
Kombinacija, ki bi se lahko razumela drugače kot je zapisana in F1 in Schools je nekaj drugačnega.
Milan Klemenc
22. november 2019 | 8:04:59

V Abu Dabiju se bo odvila finalna dirka letošnje sezone F1, ki pa ne bo edini finale, ki je kakorkoli povezan z F1. Abu Dabi namreč gosti finale tekmovanja, ki je tesno povezano s F1 kot jo poznamo, saj se njen del pričenja že v osnovnih šolah, nadaljuje na srednjih in nato nadaljuje v samem svetu kraljevega športa. Govorimo o F1 v šolah (F1 in Schools).

V prijetni družbi na Bledu smo spoznali g. Willa McKeowna, človeka, ki je že vrsto let vezni člen in gonilna sila F1 in Schools, projekta, ki daje zagon učencem in dijakom, da se v iskanju samega sebe usmerijo na pot dirkaškega adrenalina. Učenci po končani osnovni šoli so postavljeni pred eno najtežjih odločitev svojega življenja. Kam pa zdaj?

G. McKeown je doma iz Enniskillena na Severnem Irskem in je že vrsto let razpet med domovino in Slovenijo, saj že nekaj časa živi na Bledu, kjer si polni baterije za svoje delo v projektu F1 in Schools. V našem pogovoru je predstavil kaj je projekt F1 in Schools in komu je dejansko namenjen ter pri tem povedal: »Ko govorimo o F1 in Schools, govorimo o projektu namenjen spreminjanju življenja mladostnikov po vsem svetu, kjer želimo da poizkušajo svoj pogled usmeriti skozi prizmo znanosti.«

Pri F1 so skupaj s podjetjem Denford Ltd, ki je nosilec blagovne znamke F1 in Schools, iskali učni model, s katerim bi pritegnili mlade k ustvarjanju v okolju kot F1 dejansko je.

F1 v šolah je edini svetovni multidisciplinarni izziv, v katerem je glavni cilj pomagati ekipam sestavljene iz treh do šestih učencev ali dijakov starih med 9 in 19 let, da na osnovni način sprejmejo izziv znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike (STEM), katerega rezultat je ustvarjanje zabavnega in vznemirljivega učnega okolja, ki pri tem razvijajo ozaveščen pogled na poklicno kariero v inženiringu, F1, znanosti, trženju in tehnologiji. F1 v šolah je edini resnično svetovni izobraževalni program, ki ozavešča študente o STEM in F1 med učenci in dijaki na vseh celinah.

Pri izdelavi dirkalnikov morajo ekipe slediti strogim pravilom, ki temeljijo na pravilnikih F1. Tekmovanje poteka v treh kategorijah in s kategorijo se spreminjajo tudi težavnostne stopnje. Za načrtovanje, analizo, izdelavo, preizkušanje uporabljajo orodja za oblikovanje CAD/CAM, ki po končanem projektiranju peljejo, do same izdelave miniaturnega dirkalnika na stisnjen zrak s katerim se ekipe pomerijo na posebni 20 m dolgi stezi. Modele dirkalnikov poganja stisnjeni zrak po 20 metrski progi in trenutni svetovni rekord znaša 0,916 sekunde s hitrostjo 78,6 km/h (48,8mph), ki jo je postavila avstralska ekipa na svetovnem finalu leta 2016.

Ekipe morajo za udeležbo na tekmovanju pridobiti pokrovitelje in v sklopu tega tudi pripraviti poslovni načrt. Pri tem se učijo pridobivanja sponzorstev in upravljanja proračuna za financiranje raziskav, potovanj in nastanitev in delujejo po principu moštva F1. Izziv navdihuje učence in dijake, da uporabljajo IT za spoznavanje fizike, aerodinamike, oblikovanja, izdelave, trženja blagovnih znamk, grafike, sponzorstva, marketinga, vodenja / timskega dela, medijskih veščin in finančne strategije, ki jih nato uporabljajo na praktičen, domiseln, konkurenčen in vznemirljiv način.

Dijaki imajo tako 10 minutno predstavitev v angleškem jeziku o tem kako so zbrali pokrovitelje, kakšne inženirske rešitve so izbrali, kako so zasnovali projekt in podobno. Poleg tega morajo učenci/dijaki narediti svoje bokse/stojnico, kjer se predstavljajo med tekmovanjem.

Priprave za tako tekmovanje  tako  zahteva sodelovanje več mentorjev, dejansko verjetno res kar celotne šole.

Glede zahtevnosti izdelave same makete je potrebno povedati, da gredo v skrajnosti, saj učenci in dijaki velikokrat najdejo boljše in uporabnejše rešitve, kot recimo profesionalni inženirji iz ekip F1. Za razvoj in iskanje sivih con in se poslužujejo metod, ki so značilne za sodobno F1, saj pri tem ekipe iščejo nove in nove metode kako ukriviti pravila in so v preteklosti segrevali modelčke, da je tlak v CO2 bombicah naraščal, postavljali so difuzorje na kartuše ipd. Torej res za izvirne ideje. Same makete je potrebno tudi optimizirati glede zračnega upora, temperature proge, ipd…

Pri tem se ekipe poslužujejo celo vetrovnikov, ki pa po mnenju nekaterih ekip ni nujno potreben, saj pravijo, da dajejo simulacije bolj nazorne predstave kaj se dogaja z zračnim tokom kot sami vetrovniki. Je pa nujno potrebno narediti simulacijo zračnega toka z CFD analizo, v kolikor želijo doseči uspeh.

Da ne gre zgolj za zabavo, je potrebno vedeti, da ekipe same pripravijo bokse kot v pravi F1, kjer imajo člani ekipe po več zaslonov, kjer predstavljajo  faze razvoja, nekatere šole so izdelale svoje računalniške igrice s svojimi vozili ipd. Po navadi ekipe pošljejo celotne palete materiala kar z letalom.

V Sloveniji je interes za sodelovanje pokazal Šolski center Ptuj, ki se pripravlja na vstop v svetovno kategorijo F1 in Schools. Ravnateljica Strojne šole Ptuj, Anja Jesenek Grašič, ki smo ji predstavili zasnovo projekta je izrazila zanimanje za vključitev v sam projekt, saj se zaveda dejstva, da bo šola, ki se bo tega lotila prva, imela velike prednosti tako pri izmenjavi izkušenj kot pri pridobivanju sponzorjev ter samem renomeju šole. Projekt F1 in Schools je projekt, kjer ne pridobivajo zgolj dijaki, temveč tudi učitelji in mentorji, ki s pridobivanjem in prenašanjem znanja postavljajo šolo na svetovni zemljevid in s tem dajejo večjo težo ustanovi tako na domačem kot na mednarodnem prizorišču.

Letošnje 15. finale F1 in Schools se bo ponovno odvijal v Yas Marina Cricuit v Abu Dabiju in je vrhunec tega prestižnega svetovnega izobraževalnega izziva. Finale F1 in Schools bo združil 60 ekip iz več kot 25 držav, tekmovalni dnevi pa se bodo začeli v nedeljo, 24. novembra, teden pred dirko, s slovesno otvoritvijo in prvim od treh tekmovalnih dni. Dogodek se bo zaključil z bleščečo podelitvijo nagrad in slavnostno večerjo, ki bo v sredo 27. novembra v Yas Marina Circuit. Nad regularnostjo vseh dirkalnikov bdi 45-članski sodni senat, v katerem sodeluje tudi naš sogovornik Will McKeown, ki je vrhunski strokovnjak na področju inženiringa.

Andrew Denford, ustanovitelj in predsednik F1 in Schools, se veseli vrnitve v Abu Dabi: »Abu Dabi nas je vedno toplo sprejel in je odlično prizorišče našega finala. Veseli nas, da Yas Marina Circuit sodeluje z nami in da bomo z njimi sodelovali tudi vnaprej. Letos obeležujemo deseto obletnico našega partnerstva z Yas Marina Circuit, kar bomo proslavili na naši slavnostni večerji ob podelitvah nagrad najboljšim ekipam«.

Na letošnje finale F1 in Schools se odpravljamo tudi mi, saj bo ekipa AMA Away Teama prisotna na finalnih bojih in nato še na svečani podelitvi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija