Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Gume
Pirelli vrača udarec
Kaj so se naučili pri proizvajalcu črnega zlata po zavrnitvi pripravljenih gum za sezono 2020.
Milan Klemenc
20. januar 2020 | 11:00:00

Vsem, ki sledimo dogajanju v F1, je ostalo v spominu glasovanje o izboru gum za sezono 2020. Moštva so se odločila, da v letošnji sezoni ne bodo uporabila zmesi z oznako 2020, kot jim jih je pripravil Pirelli, temveč bodo ostala na gumah z letnico 2019. Ta odločitev je pričakovano naletela na negodovanje opremljevalca gum, ki sicer spoštuje odločitev moštev, vendar se je odločil, da v sezoni 2020 spremeni pristop testiranja novih gum.

Prejšnjo sezono je Pirelli omogočil moštvom, da so testirala gume za sezono 2020 na dirkaškem vikendu za VN Amerike. Že po končanem testu gum so moštva negodovala nad njihovo strukturo in se na vse kriplje trudila, da teh gum v sezoni 2020 ne bi uporabili. Po glasovanju v decembru 2019 je bilo jasno, gume z oznako 2020 odpadejo.

Pirellijev trud in porabljena sredstva so šla v nič in nekatera moštva so si oddahnila. A zadeva za Pirelli tu ni bila zaključena in njihov šef Mario Isola se je odločil, da moštvom med dirkaškimi vikendi odvzame možnost testiranja novih gum, ki ga pripravljajo za naslednje sezone.

Isola je pri tem povedal: »Očitno smo šli s testiranji v napačno smer. Proga je ob petkih še preveč zelena in moštva so bolj osredotočena na pripravo za dirkaški vikend ter testiranja novih delov dirkalnika.«

»Glede na to, da se stanje proge in oprijem ves čas spreminjata, je za izdelavo prave analize novih gum potrebnih najmanj tri ure intenzivnih testiranj. Pri teh testiranjih lahko moštva preizkušajo nastavitve dirkalnika za vse možne scenarije od vzdržljivosti gum, kratkih intervalov uporabe določene zmesi, različnih pritiskov v gumah, obnašanje gum v primeru nesreč in ostalih možnosti.«

Seveda je to uradna razlaga Isole in pri Pirelliju so se odločili, da moštvom ne bodo več servirali streliva, s katerim bodo nato streljala po njih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matt0
potem pa naj brez testiranja naredijo dobro zmes.. kar bo težko, če jim še s testiranji ne uspe
21.1.2020 10:04:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija