Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Dirkališča
Oval pri Barceloni, ob katerem Monza nima za burek
V pavzi pred drugim tednom testiranj v Barceloni se fotomojster Voršič potepa po okolici in je obiskal tudi nekdanje dirkališče Autodromo de Sitges-Terramar.
Artur Švarc Vid Voršič, Google
23. februar 2020 | 16:57:26

Kakih 20 kilometrov zahodno od Barcelone neposredno ob avtocesti proti Madridu, leži pozabljeni biser dirkaške zgodovine. Sitges-Terramar je nekdanje dirkališče v vasici Sant Pere de Ribes pri Sitgesu. Dirkališče je bilo zgrajeno 1923 in takoj zatem tudi pozabljeno. Neglede na to so se na objektu v petdesetih še tu in tam odvijale prireditve, pa tudi danes se kdo še zapelje po 2-kilometrski betonski stezi, ki ima ekstremne naklone, za katere je Videk povedal, da tisti v Monzi nimajo niti za burek in kot je razvidno iz fotografij, to tudi drži. Najbolj strm naklon ima kar 60 stopinj.

Objekt so začeli graditi 1922, nad njim je bdel Autodromo Nacional, ki ga je ustanovil Frick Armangue, podjetnik in ljubitelj dirkanja. Steza je bila zgrajena v 300 dneh in je stala 4 milijone pezet.

Otvoritev objekta je bila 28. oktobra 1923 z dirko 2-litrskih dirkalnikov in VN Španije, ki jo je dobil Albert Divo v Sunbeamu pred grofom Louisom Zborowskim v Millerju. Povprečna hitrost zmagovalca je bila 156 km/h, a dirkači niso dobili denarne nagrade, saj so neplačani gradbinci zaplenili štartnine. Steza je dobila tudi prepoved organiziranja mednarodnih dirk, dirkači pa so se pritoževali nad vstopi in izstopi iz ovinkov, ki so bili pregrobi in slabo zasnovani. Katalonski avtomobilski klub je nato tu do 1925 organiziral še nekaj lokalnih dirk, potem pa je Sitges-Terramar utonil v pozabo.

V tridesetih letih so objekt prodali Edgadru de Morawitzu, zadnja dirka, ki so jo tu organizirali, pa je bila v petdesetih. Na lokaciji dirkališča je zdaj piščančja farma, v 90ih letih pa so obstajali načrti, da bi objekt oživili.

Carlos Sainz je 2012 z Audijem R8 tu postavil rekord kroga, 42,6 sekunde.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija