Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   VN Vietnama
Karantena iz Avstralije se je preselila tudi v Vietnam
Po obvestilu Avstralskih oblasti, da morajo vsi potniki, ki prihajajo iz Italije v karanteno, se je tega ukrepa poslužil tudi Vietnam
Milan Klemenc
3. marec 2020 | 10:45:42

Ferrari bi se lahko spopadel še z eno zaporo dirke in sicer na VN Vietnama prihodnji mesec, saj je nacionalna turistična organizacija države sporočila, da bo zaradi koronavirusa za vse potnike, ki prihajajo iz Italije obvezna 14 dnevna karantena.

 

Omenjena karantena predstavlja za F1 oviro, s katero se srečuje vse več deležnikov najhitrejšega cirkusa. Dirka, načrtovana za 5. aprila, je pred vrati in Ferrari in njegovi tekmeci so pred težko odločitvijo kaj storiti. Kot smo že poročali ni v težavah le Ferrari, temveč so tu še Alfa Romeo Racing, Haas in AlphaTauri, ki so tako ali drugače povezani z Italijo. Da pa je zadeva še bolj zabeljena, je tu še Pirelli, ki je edini opremljevalec gum za dirkalnike F1, ki svoje osebje pošilja na dirke iz svojih pisarn v Italiji.

AlphaTauri je poleg Ferrarija edina ekipa s sedežem v Italiji in njegov šef Franz Tost je pred kratkim hudomušno povedal: »Zadeva s koronavirusom je šla že tako daleč, da bi za nekatere ekipe prestavitev začetka sezone iz takšnega ali drugačnega razloga prišla kar prav.«

Doslej je bila edina odločitev okoli koronavirusa v F1 preložitev VN Kitajske, ki bi morala biti v Šanghaju prihodnji mesec. Avstralija še vedno vztraja, da bo izpeljala otvoritev sezone F1 v Melbournu, kljub strogim omejitvam letov med Avstralijo in Italijo.

Dokumenti in pogodbe o delovanju F1 potrjujejo, da mora F1 poskušati zagotoviti, da na svetovnem prvenstvu sodeluje vsaj 16 dirkalnikov. Deset ekip ima vsaka po dva dirkalnika in če Ferrari ter AlphaTauri dobita rdečo luč, bi bilo to na meji. A to še ni vse. Pogodbe o prenosih dirk F1 vsebujejo klavzulo o znižanju pristojbine v primeru, da bo manj kot 15 dirk in njihovo zmanjšanje ni posledica višje sile. Odvetniki že po dolgem in počez pregledujejo pogodbe ter iščejo možnosti kako ravnati v primeru odpovedi večjega števila dirk. So si pa enotni, da se bodo nekako dogovorili okoli pristojbin, težava pa bi lahko nastala okoli individualnih pogajanj s sponzorji dirk in imetniki vstopnic, ki na dirke prihajajo iz celega sveta.

V dokumentih F1 je navedeno, da »če se prireditev ne bo izvedla, bo odpovedana ali pa nima mednarodne televizijske pokritosti (npr. zaradi tehnične težave), se bodo pristojbine F1 v skladu z ustrezno pogodbo o oglaševanju in sponzorstvu znižale, razen če pogodba o oglaševanju in sponzorstvu omogoča, da F1 nadomesti z drugo prireditvijo za odpovedan dogodek in to F1 tudi izvede.

Z drugimi besedami F1 lahko poimenuje dirko kjerkoli na svetu za VN Vietnama če želi.

Splošno je prepričanje, da VN Kitajske zaradi natrpanega koledarja ne bo mogoče prestaviti. Odpovedi doslej ni bilo, vendar so daleč od teoretičnih možnosti, da bi lahko dirko izpeljali.

RTL, ki je eden največjih nemških televizijskih programov je nedavno sporočil, da ne bo pošiljal osebja na dirko v Vietnamu. Vodja oddelka za šport pri RTL, Manfred Loppe je pojasnil, da so tveganja za zdravje njihovih zaposlenih prevelika in da so se za ta ukrep odločili po tehtnem premisleku in neodzivnosti pristojnih v Vietnamu, ki jim niso posredovali ustreznih zagotovil za varnost njihovih zaposlenih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Sam menim kot strokovnjak, da bodo letos Kitajsko stisnili ali nazaj ali v nov termin.
3.3.2020 11:33:58
Fero
Zazipal jo bodo. :-)
6.3.2020 9:13:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija