Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Zgodovina
Aston Martin in pet dirk zgodovine
Aston Martin je nekoč že bil del F1, čeprav le zelo kratko obdobje na samem začetku prvenstva.
Artur Švarc
2. april 2020 | 13:04:00

Britanski proizvajalec F1 je kot tovarniška ekipa v F1 nastopal med 1959 in 1960. Nastopili so vsega na petih dirkah in ostali praktično neopaženi. Za ekipo so vozili Roy Salvadori, Maurice Trintignant in sloviti Carroll Shelby.

Leta 1947 je Aston Martin za 20.500 funtov prešel v roke Davida Browna, leto pozneje so pripojili še Lagondo za 52.500 funtov. David Brown Engineering je angleško podjetje, ki je specializirano za menjalnike. Ime ima po ustanovitelju Davidu Brownu, ki je podjetje ustanovil 1860, a novejšo zgodovino je pravzaprav spisal njegov vnuk, sir David Brown (1904 – 1993). V obdobju lastništva Davida Browna so nastali najbolj znani modeli DB, ki so nastopali v Bondovih filmih. Po finančnih težavah je DBE ltd. Obe podjetji prodal za 100 funtov.

Roy Salvadori

Aston Martin je v F1 kot rečeno nastopil petkrat – 1959 so nastopili na VN Nizozemske, Velike Britanije, Portugalske in Italije z dirkalnikom DBR4 z vrstnim šestvaljnikom. Na Nizozemskem sta odstopila tako Salvadori kot Shelby, na naslednji dirki v Aintreeju je Salvadori osvojil šesto mesto, na Portugalskem v Monsantu pri Lizboni pa sta bila Salvadori 6., Shelby pa 8. Zadnja dirka sezone v Monzi je prinesla 10. mesto za Shelbyja.

Aston Martin je za 1960 načrtoval nov dirkalnik DBR5, ki pa ni bil nikoli dokončan. Salvadori se je zato s starim DBR4 pojavil na VN Nizozemske in odpeljal trening, na dirki pa zaradi spora okoli štartnine niso sodelovali. Ekipa je spor z denarjem zaigrala, da bi si prihranili sramoto s povsem nekonkurenčnim dirkalnikom.

Seveda pa je umik iz F1 prinesel uspehe na drugih področjih in Aston Martin se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino tako 24 ur Le Mansa kot GT dirk.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija