Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   NASCAR
Možakar, ki je iznašel fračo
NASCAR je ameriška posebnost, ki vsaj nam Evropejcem ne daje posebnega dirkaškega smisla.
Artur Švarc
2. junij 2020 | 11:56:00

Malokdo pa ve, da ima preganjanje v koloni na ovalu nenavaden izvor in še bolj nenavadne zgodbe. Ena takih je zgodba Juniorja Johnsona, ki je v seriji odkril zavetrje in posledično efekt frače (slingshot), ki se uporablja še danes.

Robert Johnson mlajši je v Nascarju osvojil 50 zmag in 46 pole positionov, njegova zgodba pa je prav posebna. Začnimo na kratko o Nascarju.

Alkohol in Američani imata poseben odnos, vse od prohibicije v 20ih letih pa še naprej po drugi svetovni vojni so lokalni fantje sami varili alkoholne zvarke in jih dostavljali v (najprej) ilegalne pivnice. No, ker so jim za vrat dihali zvezni policaji, so pogosto z izdatnimi zalogami morali bežati pred njimi in zaradi tega so predelovali svoje avtomobile na vse mogoče iznajdljive načine. Od rezanja karoserije, streh, blatnikov, za zmanjšanje teže, do navijanja motorjev do skrajnih meja materialov in fizike. In v bolj umirjenih časih po 1933 se je trend ljubiteljev domačega, na črno kuhanega žganja, nadaljeval, bolj kot ne zaradi izmikanja davkom.

Po drugi svetovni vojni so fantje s temi predelanimi avtomobili tudi tekmovali med sabo na prirejenih krožnih stezah in 1947 se je rodil Nascar.

No, kakorkoli že, eden od velikih zvezdnikov, ki pa nikoli ni postal prvak, je bil prav Junior Johnson. V Nascarju je začel dirkati 1955, a družinski posel ga je prav na današnji dan 1956 spravil v zapor. Policija je aretirala Johnsona in njegovega očeta, ker sta na črno varila viski. Johnson starejši je kar 20 let svojega 63-letnega življenja preživel v zaporu. Med to preiskavo so federalci zaplenili kar 1500 litrov viskija, kar je še dolga leta veljalo za rekordni ulov. Posledično je Junior Johnson šel na hladno za eno leto.

1958, ko se je vrnil, je osvojil šest zmag, naslednje leto pa pet. Specialist za kratke steze je svojo prvo veličastno zmago osvojil 1960 na Daytoni 500 in to na poseben način. Z moštvenim kolegom Rayem Foxom sta trenirala na ovalu in skušala najti dodatno hitrost, saj je bil njun avto za 35 km/h počasnejši od najboljših. Takrat je mimo pridrvel hitrejši avto in Johnson je spoznal, da ko se postavi zanj, tudi sam postane hitrejši. Nehote je odkril prednost zavetrja in za hitrejšim avtom ostal do konca treninga in se potem izstrelil mimo njega čez ciljno črto. Efekt frače je potem uporabil tudi na dirki in presenetljivo s slabim avtom dobil Daytono 500.

Njegovo spoznanje so kmalu posvojili tudi drugi in je danes osnovni princip dirkanja v tej seriji. Ko je 1963 dirkal v Charlotte, je nek gledalec v njegov avto vrgel steklenico, zaradi česar je doživel težko nesrečo. Po letu dni se je vrnil in odpeljal še dve sezoni, 1966 pa se je upokojil, potem pa v sedemdesetih in osemdesetih vodil svojo ekipo. Junior Johnson je umrl lani, star 88 let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
v10power
Ah ti američani. Zavetrje sem jaz odkril že kot mulc na kolesu, pri hitrostih 20-30km/h.
2.6.2020 18:19:31
tadejkrze
Ah, bil je Ricky Bobby
2.6.2020 18:31:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija