Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Piers Courage (1948-1970)
Pol stoletja od smrti Couragea
Na današnji dan pred 50 leti se je na VN Nizozemske smrtno ponesrečil britanski dirkač Piers Courage.
Artur Švarc
21. junij 2020 | 12:47:45

V F1 je dosegel 20 točk in na 29 dirkah tudi dvakrat stal na stopničkah. V F1 je prišel 1967 pri tovarniškem BRM-u, po številnih napakah pa ga je ekipa po VN Monaka 1967 odpustila. Sezono je preživel za volanom Coomgsovega F2 McLarna M4A.

Z nekaj dobrimi rezultati med sezonama je prihodnje leto dobil sedež v Parnellovi ekipi, ki je prav tako uporabljala BRM-ov dirkalnik. V Franciji in Italiji je prišel do točk. V tem obdobju je Courage vozil tudi za Williamsovo ekipo v F2 in Frank Williams ga je za 1969 angažiral v svoji ekipi v F1. Williams je  prvem letu z Brabhamom BT26 bil kar konkurenčen in Courage je končal kot drugi tako v Monaku kot v ZDA v Watkins Glenu.

Na koncu 1969 je uspel s 16 točkami osvoji 8. mesto v prvenstvu. 1970 je Williams uporabil nove De Tomasove šasije, ki pa so bile težke in neokretne. Na VN Nizozemske je kazalo bolje in Courage se je kvalificiral na 9. mesto. Sredi dirke je na Courageovem dirkalniku na grbini na Tunnel Oostu popustilo sprednje vzmetenje in avto je šel na nagnjenem ovinku naravnost. Avto je odletel na sipine, razpadel in se vžgal. Zaradi uporabe magnezija je bil požar silovit in pogorel je tudi del drevja.

Courage je med trčenjem dobil v glavo sprednje kolo, ki mu je zlomilo vrat in snelo čelado, tako da je bil nesrečni 28-letni dirkač iz bogate pivovarske družine mrtev še preden se je dirkalnik povsem ustavil. Na istem mestu je tri leta pozneje umrl tudi Roger Williamson.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija