Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pred dirko
Neki drugi svet - Spielberg
Nekaj dni pred začetkom najbolj čudne sezone F1 v 70-letni zgodovini smo po naključju obiskali Spielberg.
Artur Švarc
29. junij 2020 | 22:47:00

Pisali smo že o ukrepih, ki jih je karavana F1 sprejela, da bo lahko izpeljala letošnjo sezono. Kako pa je to videti v praksi. Ponedeljek, nekaj dni pred začetkom prve dirke, Spielberg prav v ničemer ne spominja na to, kar smo lahko videli še lani.

Na travniku kmet poliva gnojnico, saj tam letos ne bo parkiranih avtomobilov in postavljenih šotorov. Znana cesta do vhoda na dirkališče bi bila tudi sicer še lani tak čas prazna, letos pa jo je ob prehodu fronte za nameček pral še dež. Nikjer ni nobenih plakatov, ki bi vabili gledalce na letošnjo dirko, razlog je seveda jasen – ker jih tam tudi ne bo.

Takoj, ko smo zavili na cesto proti glavni zgradbi pod obokom, nas je zaustavila zaprta cesta in redar z masko. Dovolj je sicer prostora, da tam vozijo tudi tovornjaki – prav tisti hip je pripeljal tovornjak ekipe Renault – vendar se je za razliko od prejšnjih let, ko se je še v torek dalo priti vse do zgradbe in celo do notranjega dela, pot tu končala.

Takoj, ko sem izstopil iz avta, da bi vprašal, če je vendarle mogoče narediti nekaj fotografij bližje, je varnostnik zaklical, da naj se mu ne približujem, komunikacija pa je potekala na razdalji več metrov. Povedal je, da ni nikakršne možnosti, da bi prišli bližje, tudi če bi imeli maske – F1 je vzpostavila popoln balon proti okužbi. Razlago, da že več kot 20 let od tu poročamo z dirke, je sprejel mirno. Povedal je, da je režim strog, da bo mogoče drugo leto boljše in da bo čez nekaj dni še strožji.

V sami zgradbi so na vrhu, kjer običajno delamo, so gorele luči, pred vhodom na dirkališče so kot vsako leto razporejene akreditacije, med njimi tudi za medije, ki pa jih letos ne bo prav veliko.

Spielberg poznam kot svoje domače dvorišče in vem za kar nekaj trikov, kako priti do steze. Po cesti na kmetijo nad dirkališčem se da brez težav voziti, so pa oznake, da je promet dovoljen le ljudem s posebnimi akreditacijami. Pred zgornjim vhodom straži podoben varnostnik in s tega mesta se dejansko vidi zadnji ovinek z avstrijsko zastavo in tribuna. 500 metrov prej vodi gozdna pot med grmovje, kjer se da dejansko priti do same steze, a to bo čez nekaj dni zagotovo omejeno z varnostniki. F1 si ne želi nikakršnih tveganj, da bi bila ogrožena izvedba sezone F1 – to bi pomenilo tudi bankrot tega športa.

Hermetično zaprt ekosistem, v katerem bodo potekale dirke brez gledalcev in novinarjev, bomo lahko spremljali le preko prenosov. Občutki žalosti ob spominu na neko povsem drugačno obdobje, ki ga letos ne bo, s prihodom na dirkališče, z akreditacijami, polepljeno Katrco, vsem vrvežem tisoče gledalcev – ti pa so še kako pristni.

O tem, kako smiselno in upravičeno je to početje, lahko pišemo in razpravljamo ure in ure - uro prej na Pyramidenkoglu nad Vrbskim jezerom smo srečali celotno Evropo, gneča je bila nepopisna, o kakih maskah pa v Avstriji že kar nekaj časa ne razmišljajo več. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Tudi jug Balkana ni razmišljal o maskah in se družil, sedaj pa je slika drugačna. Ne nakazovat na to, da so ukrepi nesmiselni. In kot zadnje, uporabljat besedo koncentracijsko taborišče za to ker je dirkališče zaprto je zelo nespoštljivo do tistih ki so to doživeli. Mi ki imamo pa polno rit vsega, pa ne bodimo tako hitro prizadeti, če se nečesa ne moremo udeležiti zaradi omejitev.
30.6.2020 7:27:30
TomoM
Fero, se pridružujem mnenju. Razumimo situacijo in upajmo da se sezona F1 odpelje kar se jo pač da. Jest osebno pred TV ne bom preveč trpel če bom mogel takole pogledat par dirkic. Pa še 2021 bo tolk slajše, če bo vse ok.
30.6.2020 7:43:32
dbench
Razumljivo da F1 hoče živeti v takem lastnem balončku, mislim zakaj pa bi tvegali, če je bilo toliko naporov, da se je (bo) vendar rešilo sezono? Ja vsi tile ukrepi se nam morda zdijo že malo drastični in pretiravanje. Tudi v našem vsakdanu. In nazadnje ljudje ne jemljejo več resno ukrepov, ker so jih že malo naveličani, pa tudi prebolijo dokaj enostavno (pa ne vsi!). Vendar ne razumejo, da je treba ukrepe upoštevat predvsem zaradi starostnikov, saj hitro lahko koga od njih okužiš. Oni pa tega ne prebolijo tako enostavno, če sploh. Saj smo videli kaj je bilo ko sta se okužila 2 doma upokojencev… No pa da pustimo tole… a oni revež pa raje stoji na dežju (sicer v pelerini) kot da bi šel v hišico
30.6.2020 9:29:24
aichI
Siromak stoji na dežju, ko gor vozijo kamioni od ekip, ko pa ustaviš pred njim, da bi ga vprašal pa se začne dret, da ostani 5 m stran
30.6.2020 9:37:35
andrej
voznik tovornjaka je član ekipe
30.6.2020 20:41:23
autogeek
Iz te zadeve se norčujejo vsi, ki niso še bili resno bolni. Če ne bi bilo omejitev, bi imeli milijone mrtvih, to je dejstvo. In vse te omejitve so samo zato, da ne bi zavestno pahnili neznanega števila ljudi v smrt, pri čemer niti ne vemo, ali bi prekuženost kaj pomagala. Dokler bomo tavali v temi so omejitve še najbolje, kar imamo. In če bi jih vsi resno upoštevali (distanca, maske), bi tudi lahko dokaj normalno živeli, ne pa da smo bili omejeni na občine in en kup firm zaprtih. Tudi turizem bi lahko bil, zgleda pa, da je lahko samo žurka ali pa totalna karantena, vmes pa ni nič..
1.7.2020 14:04:44
aichI
Dobro, vemo, da maske ne pomagajo. Vemo, da 99 % folka sploh ne zboli. Še kaj rabimo vedet?
1.7.2020 22:14:57
Fero
In Aichi, kaj želiš povedat?
2.7.2020 12:11:58
hubertfast
Ja @Aichi bi rad bil na dirki : ), pa še marsikdo drug
2.7.2020 12:14:21
autogeek
Aichi, motiš se s temle: "Dobro, vemo, da maske ne pomagajo. Vemo, da 99 % folka sploh ne zboli. Še kaj rabimo vedet?" ZELO se motiš. In glede na to, da bi tvoje mnenje tu gor moralo kaj šteti, bi bil bolj zadovoljen, če bi se pridružil https://www.instagram.com/explore/tags/wearadamnmask/ akciji. Žal je tako, da so eni na strani zemlja je ravna, kar je res, če gledaš zelo ozko okoli sebe Kot je danes rekel dr. Ihan: trenutno delamo vse napake, ki so jih v italijanskem Bergamu. Raje ne razmišljam, kaj to pomeni za naše gospodarstvo v prihodnje in s tem tudi za F1, ker mislim, da se tvoja filozofija nevarno širi.
2.7.2020 13:14:20
BMWZ4
Maske ne pomagajo, to je dejstvo. Včeraj je bilo okuženih baje 7 zdravnikov. Ki so po tej logiki lahko okužili vsaj vsaki 50 oseb. Torej bo v roku 14 dni okuženih na novo vsaj 350 ljudi? Eh dajte no.
2.7.2020 16:21:27
serpent
V bistvu sta ravno ta teden bile objavljeni dve raziskavi ki potrujejta da je uporaba mask zelo smiselna (prej ko je kaksna drzava zapovedala uporabo mask bolj uspesna je bila pri zaustavljanju sirjenja covida19). Od aichija ki pa ke tukaj gor ze veckrat pisal da verjame v raznorazne karme in podobne psevdoznanstvene nebuloze, pa ne pricakujte znanstvene objektivnosti. Ljudje ki nasedajo psevdoznanosti so bolj nagnjeni k takim prepricanjem (tudi glede mask). Clovek pac nima izobrazbe iz bioloskih znanosti, kar ni seveda nic narobe. Narobe pa je ko se kot laik s svojim neobjektivnim mnenjem postavlja nad stroko.
2.7.2020 18:13:25
autogeek
#serpent, dobro napisano +++++++++++
2.7.2020 19:01:11
aichI
Ej komika! Glede mask! Je kdo od vaju videl, da vsi nosijo FPP 2 in 3??? Une sanitarne maske in rutke, ki jih imajo, pomagajo glih tolk kot če bi mel pred sabo nič! Pa ne meni o pseudoznanosti, ker sem študiral medicino!
2.7.2020 19:09:13
serpent
Da se nekdo vpiše na nek faks ni bistven faktor v tej debati - to te še ne naredi vrhunskega virologa, epidomiologa, in podobno. Gre se za tvoje mnenje, ki ni v skladu z aktualnimi strokovnimi smernicami, niti z zadnjimi raziskavam na tem področju, niti ni to trenutno stališče stroke. Izjavljaš pa izjave z absolutnimi trditvami (citiram: "Dobro, vemo, da maske ne pomagajo."), kar zelo jasno kaže da si nevešč strokovnega in znanstvenega izražanja, kot tudi namiguje na to, da si na tem področju laik, in nimaš primerne izobrazbe. Evo zadnji dve raziskavi : https://www.researchgate.net/publication/342198360_Association_of_country-wide_coronavirus_mortality_with_demographics_testing_lockdowns_and_public_wearing_of_masks_Update_June_15_2020 https://www.pnas.org/content/117/26/14857
2.7.2020 21:28:41
serpent
Še druga: https://www.pnas.org/content/117/26/14857
2.7.2020 21:48:46
aichI
Tu si zdaj prišel terorizirat z maskami?
2.7.2020 22:10:40

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija