Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Franz Tost
Izdelovalec prvakov Red Bulla
Franz Tost je vodja ekipe, ki proizvaja vrhunski kader in pri ocenjevanju svojih dirkačev nima dlake na jeziku.
Milan Klemenc
14. julij 2020 | 21:20:50

»Dirkač, ki posluša svoje dekle ob progi je že izgubljen«, je le ena od izjav Franza Tosta, šefa AlphaTauri, ki skoraj vsako leto dobi v naročje izbranega talenta Helmuta Marka z načrtom, da iz njega naredi prvaka. Tega izbranca mora Tost preizkusiti na vse možne načine in ga nato poizkušati spraviti skozi sito, ki ga bo izstrelilo v smeri matične ekipe Red Bull ali pa na posodo v  katero izmed ostalih ekip s prosim sedežem.

Franca Tosta lahko na kratko opišemo kot proizvajalca prvakov Red Bulla, ki od ustanovitve AlphaTaurija leta 2006, ko je še bil pod imenom Toro Rosso, vodi ekipo že celih 15 sezon in z njegovo pomočjo so se v sam vrh F1 prebili Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen in Carlos Sainz.

»Vsi dirkači, ki so vključeni v Red Bullov program, morajo imeti nadpovprečen talent, sicer jih je nezanimivo in nesmiselno trenirati. Seveda pa dokaj hitro ugotovim, ali ima mladi talent hitrost ali ne, in če jih že dovolj pogledate, potem s časom veste, kdo je pravi in kdo ne,« pove Tost, ki nadaljuje: »To, kar loči zrnje od plev je tisto, kar ti talenti naredijo s povratnimi informacijami. Mi jim dajemo nasvete, kako naj gredo hitreje in na primer, kje zavirati prej, da bo lahko hitreje pohodil plin. Nadarjeni dirkač to hitro pobere, tako da Vettlu, Verstappnu ali Ricciardu ni bilo treba dvakrat povedati.«

»Zelo pomembno je kaj dela dirkač, ko ni na progi. Saj ko enkrat pridete do F1, mora biti ta v središču vašega življenja, pri čemer morate biti kritični do samega sebe in nenehno zahtevati več od sebe. Voznik, ki na progi posluša svoje dekle, je že izgubljen. Prvaki poslušajo ekipo,« pravi Tost.

»Kar se tega tiče, mi je najbolj všeč Verstappen, ki je dosegel najvišji nivo dirkačev, ki sem jih srečal. Zahvaljujoč očetu je uspel doseči vse tiste uspehe, ko je bil še majhen in se zelo hitro učil«, zaključuje Tost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Tadejkrze
Sej drugač so mel sam enega 🤷‍♂️😀
15.7.2020 8:20:24
roberto
Ja, še vedno imajo samo enega. In tudi nič kaj ne kaže da bo kmalu kaj drugače. Imajo pa vsi veliko "bodočih" prvakov.
15.7.2020 9:34:19
RenaultF1
Dajte omenjenim Mercedes pa boste videli ali bodo lahko prvaki ali ne ... Z RB ocitno se ne.
15.7.2020 12:25:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija