Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Na današnji dan
50 let od smrti edinega posmrtnega svetovnega prvaka
Na današnji dan se je na kvalifikacijah za VN Italije v Monzi 1970 smrtno ponesrečil avstrijski dirkač karl Jochen Rindt.
Artur Švarc
4. september 2020 | 0:28:00

Jochen Rindt se je rodil 18. aprila 1942 v Gradcu mami Avstrijki in očetu Nemcu. V ranih letih sta ga vzgajala dedek in babica, potem ko sta starša, ki sta imela v Mainzu v lasti tovarno začimb, umrla v bombnem napadu operacije Gomora, uničenja hamburškega bazena.

V srednji šoli sta bila sošolca s Helmutom Markom, ki sta se oba zanimala za avtomobile in dirkaški šport. Prvo dirko je Rindt odpeljal v Innsbrucku s Simco, pozneje je nastopil za dunajsko Ecurie Vienne z nekonkurenčnim Cooperjem. 1963 je osvojil 19. mesto, nanj pa so postali pozorni pri avstrijskem Fordu. Ford ga je 1964 podprl z F2 dirkalnikom Brabham Cosworth, na Otoku pa je bil 2-krat drugi v Mallory Parku, proti Grahamu Hillu pa je zmagal na dirki v Crystal Palaceu v Londonu. Njegovi dosežki so mu pripeljali mesto v ekipi Cooper 1965 skupaj z Bruceom McLarnom. Čeprav dirkalnik ni bil konkurenčen, je Rindt dvakrat osvojil točke.

V naslednjem letu, ko so se pojavili 3-litrski motorji, je bil Cooper z Maseratijevim motorjem čisto dovolj močan proti razvijajočim se novincem in Rindt je trikrat stal na stopničkah.

1967 je bil Rindt le dvakrat četrti v Belgiji in Italiji. 1968 je pristal pri Brabhamu, a je bil Avstralčev drkalnik z Repcovim V8 nekonkurenčen novi falangi Cosworthov, ki so potem kraljevali v F1 naslednjih 15 let.

Rindt se je 1969 preselil k Lotusu, ki je leto poprej osvojil oba naslova z Grahamom Hillom. A 1969 je bilo za Lotus manj uspešno. V Barceloni sta tako s Hillovega kot Rindtovega Lotusa 49 odpadli zadnji krilci in dirkača sta doživela nesrečo. Rindt si je pri tem zlomil tudi nos. V pismu medijem se je zavzel za prepoved krilc, češ da so nevarna za vse, tudi za gledalce.

Proti koncu sezone se je unesel tudi Lotusov dirkalnik in Rindt je v Watkins Glenu dosegel svojo prvo zmago. Na tej diki si je Hill zlomil obe nogi in Rindt je postal nova številka ena pri Lotusu za 1970.

Lotus je 1970 na štart pripeljal znameniti klinasti model 72. Rindt se je vseeno oklepal 49 in z njim dobil Monaško ruleto. Rindt je zmagal udi v Brands Hatchu, na Nizozemskem pa je zmagal že z Lotusom 72, ki so mu do takrat odpravili otroške bolezni. To je bila dirka, na kateri je zgorel Piece Courage. Rindt je  zmagal tudi v Franciji in Nemčiji. 30 avgusta 1970 je Rindt na dirki F2 na Salzburgringu odpeljal svojo zadnjo dirko.

Potem je prišla na vrsto Monza. 5. septembra je bil na sporedu zadnji trening. Rindt je pred Parabolico s polno hitrostjo prehitel Denisa Hulma. Ko je zaviral je najverjetneje počil sprednji desni disk na njegovem Lotusu 72. Avto je zavil levo, se nekajkrat zavrtel in pri tem zadeval v ograjo. Lotus je razpadel in Rindtove noge so molele iz dirkalnika spredaj. Rindta so takoj prepeljali v bližnji medicinski center, kjer so ugotovili poškodbo sapnika in vdrtje prsnega koša. Rindt je umrl še pred prevozom v bolnišnico. Vzrok za poškodbo je bil Rindtov strah pred ognjem v dirkalniku, zato ni pravilno namestil varnostnega pasu in je ob trku zdrsnil pod pas, kar mu je povzročilo usodne poškodbe.

Rindt je imel s petimi zmagami 45 točk, z Monzo vred pa so bile na sporedu le še štiri dirke, kjer je bilo na voljo 36 točk. Razplet v zadnjih štirih dirkah je prinesel Rindtu naslov v Kanadi na predzadnji dirki pred Mehiko, ko je Ickx osvojil le četrto mesto. Rindt je tako postal edini posmrtni svetovni prvak v 69-letni zgodovini F1. Rindt je odpeljal 60 dirk v F1 in zmagal na šestih dirkah, od tega 5 v svoji zadnji sezoni. Leta 1965 je z zmagal v Le Mansu s Ferrarijem, še vedno je to zadnja Ferrarijeva zmaga.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
GTI
Njemu v spomin je nastal tale video, ko je dirkal leta 1963 v Portorožu: https://www.youtube.com/watch?v=plfMzl6B3JE
5.9.2020 9:15:49
autogeek
Napaka v tej navedbi v prvem stavku: "Jochen Rindt se je rodil 18. aprila 1942 v Gradcu mami Avstrijki in očetu Nemcu" Rodil se je v Mainzu, v Nemčiji.
7.9.2020 17:09:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija