Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 in prenosi
Prihaja veliki TV mrk
Uživajte, dokler lahko, bi lahko rekel tisti verbalno nasilni kosmati stric na televiziji. Enako velja tudi za prenose F1.
Artur Švarc
10. december 2020 | 21:49:00

F1 je v Sloveniji prehodila v skoraj 40 letih zelo dolgo pot, od RTV Ljubljana, do TV Slovenija in z zlatimi leti na Popu z neponovljivim Miranom Ališičem. Poznejši poskus z novim komentatorskim parom se tam ni obnesel in Il Commentatore je F1 še nekako uspel za nekaj let zanesti na nacionalko, potem pa je sledilo novo obdobje teme, ki smo si ga ljubitelji reševali z ORF, RTL in podobnimi.

Potem se je zgodil sicer entuziastičen projekt na neki drobceni televiziji z dvema temu poslu recimo komajda doraslima komentatorjema. Vsak poskus je vreden podpore, sem bil tudi sam prvo leto zraven, a vendarle, kot je enkrat na to temo rekel Veliki Commentatore, če ni resursov, se pač ne da delat. Če jih manjka 30 %, še nekako stisneš, če jih praktično ni in ti med prenosom na glavo teče voda, pa je to neka nova dimenzija.

Dejstvo je, da tudi še tako poceni paket prenosov F1 stane, po mojih informacijah med 4 in 5t tisoč evri na dirko, da o honorarjih vpletenih, ki so tako ali tako socialne narave, ne govorimo.

Delali smo to z entuziazmom, a realni domet je vedno pogojen z denarjem, ki ga za te namene v Sloveniji že dolgo ni. Ne morem kriviti male televizije, vsaj poskusili so. Če sponzorjev ni, in če potem še način dela močno šepa, pa še kaka strokovnost za povrh, potem je "to to za ta denar", so včasih rekli modri možje.

Kot vse kaže, se bo ta vikend tudi ta zgodba izpela – v dobro slovenskih ljubiteljev F1 si želim, da bi fantje vendarle našli pot naprej – ker Slovenci so nori na F1, to je dejstvo, brez podpore bodo core fani sicer našli (če že niso) pot do alternativ kot so F1TV (nekateri smo za ceno manj kot dva evra za dirkaški vikend že zdavnaj) ali piratskih streamov, ostali bodo obtičali v temi. Pa ne zaradi zatemnitve tujih kanalov kot alternativi prenosom na TV3, ki smo ji bili priča v zadnjih letih, ki so kar nekaj ljudi odvrnili od gledanja F1.

Pripravljeni bodite na veliki F1 mrk – F1 se poslavlja tudi z ORF, to so napovedali že predlani, prav tako se poslavlja tudi z RTL. Niti Šumimanija 2 Nemcev ne bo rešila, a Mick tako ali tako ni ata Michael. Upanje, da vam Lucky in Žaži v nedeljo, svojim epohalnim napakam navkljub med reklamami za čaje in viagro, ne bosta zaželela slovesa, vedno obstaja, a za zdaj kaže na konec.

Formula 1 je v veliki krizi, pa ne zaradi Covid-19 ali monotono superiornega Hamiltona, ki ga vložki kot so zmaga Gaslyja v Monzi ali čudežno vstajenje Grosjeana na prvi dirki v Bahrajnu, ne bodo rešili, ko gre za gledalce.

F1 je predraga, za televizijske hiše z omejenim trgom pa sploh Tu jih MotoGP močno poseka, pa tudi Dorna ni biser. Po drugi strani fantje na uradni F1TV delajo fantastično delo, strokovnost, poznavanje, študije, arhivi, analize, ni da ni, vsekakor večkrat presežena vrednost mesečne naročnine 7,99 evra. Je pa treba je za gledanje na domači televiziji priklopiti ali telefon ali računalnik, saj še vedno niso uspeli narediti (prilagoditi) aplikacij niti za Android TV, niti za ostale pametne televizije. Za povprečnega gledalca, ki rad pritisne le gumb na daljincu po nedeljskem kosilu, preveč. Sam sem si sam sprogramiral primitivno aplikacijo za moj Android TV, ki oponaša običajni brskalnik na računalniku in celo deluje, a za Liberty je to lahko le sramota. Stream tu in tam, nazadnje ga je lomil zadnjih 10 krogov v Bahrajnu 2, zmrzne, a vse F2 in F3 dirke in treningi in velika večina prenosov delujejo BP. Plus arhiv za 40 let nazaj.

Ampak 6,4 milijona naročnikov, če gre verjeti podatkom, ki mi jih je posredoval Liberty pred dnevi, ne odtehta tistih več deset milijonov, pa sem rekel malo, ki dirko pogledajo preko običajnih TV kanalov. S tem si Liberty, ki s F1 itak tolče enormno izgubo, dela le še dodatno izgubo. Namesto, da bi jih zanimalo, kako za simbolni znesek spraviti dogajanje v F1 do vsakega naslanjača, iščejo molzne krave za pokritje svoje izgube. Ki bo po zakletem 2020 le še večja. Vemo pa, komu se svinjsko smeji od ušesa do ušesa – geriatrik Bernie je za mastne denarje prodal nekaj, kar je vedel, da je na poti navzdol in naj vas ne čudi, da bo skoraj 100-leten zadevo za gajbo pira kupil nazaj. Pred več kot 20 leti je nek slovenski novinar na dirki na tiskovki vprašal, kdaj bo Berniejev takrat še utopični pay tv F1 dostopen v senčni gorenjski vasici. Bernie se je obrnil proti najbolj poznanemu slovenskemu predstavniku medijev in ga s prstno pištolo ustrelil.

Vse jasno. Častna beseda. Verjamem tej zgodbi na besedo. Bernie je dobro vedel kaj počne. Ostali, od Liberty Media pa vse do montažerja na sleherni hobi televiziji pa precej manj. Škoda.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Se zelo strinjam. Glavni ubijalec F1 je pa, da moramo stalno poslušat "varčevanje" tu, "varčevanje" tam. F1 naj bi bila kraljica, ne pa socialni inštitut. Da že po prvem krogu slišim, da morajo varčevati z gumami, bencinom... No, hvala lepa.
10.12.2020 22:58:58
ripmork
Bernie je dobro vedel kaj počne ja - za lasten žep / tržno vrednost brand-a. Škoda, ki jo je s svojimi odločitvami naredil športu (in dolgoročni prihodnosti le-tega) se pa plačuje še danes. Liberty bo potreboval še nekaj let, da bo ladjo preusmeril v prave vode - že samo da jim je uspelo doseči omejitev proračuna je dosežek desetletja, plusi se bodo zares pokazali šele čez nekaj časa. To s prenosi je pa res škoda, ni kaj dodat. TV3 mi je sicer Ok - še vedno bistveno bolje tale dva poslušat, kot pa Ill Commentatore-ja, čeprav res cenim njegovo zagnanost. Nostalgija gor / dol, vsaj spremljata dirko in kaj o f1 razlagata namesto tračev, čeravno se tudi zmotita. Bom pa kot kaže tudi sam prej ali slej na F1TV pristal
10.12.2020 23:20:45
janis57
Če delaš takšne kikse kot na TV3, nevem kaj rečt.... mal zadihajte, pa probajte še enkrat.....se bi dalo boljše
10.12.2020 23:41:04
Aichi
Saj pravim, da niso kiksi problem, se dogajajo, problem je finančni smisel...
11.12.2020 0:07:09
Macolar
Ja super....očitno pač ne bomo več gledali.
11.12.2020 6:01:24
Fero
Slovenci nori na F1. Ja, morda res, samo ne v velikem številu in tu nastane problem. Tržno ni zanimivo. Mladi dvomim da gledajo ta šport tako kot so jo mladi nekoč. Ni samo šparanje, časi se spreminjajo...
11.12.2020 6:26:39
marcipan
Meni je pa f1tv majka. Vsi onboardi (od 2018), treningi, f2 (f3 za zdaj ne gledam), dirke se mi zdi od 1982 (nekatere cele), posebne oddaje (od katerih se mi najboljša zdi tista, s povzetkom dirke iz dirkaške perspektive, kjer vključujejo samo onboard kamere), da ne govorim o strokovnih komentatorjih z veliko zakulisnimi informacijami (zaradi katerih z veseljem gledam tudi 1,5 urne treninge, ko se ne dogaja nič) in mesečno naročnino manj kot 6 €. Zadnja super stvar je bila gledanje zadnje dirke (v bistvu prvih 35 krogov) s Perezove kamere. Se zdi grdo a jaz slovenskih prenosov ne bom pogrešal. sploh tiste punce, ki še imen dirkačev in dirkališč ni znala pravilno izgovorit.
11.12.2020 6:30:34
RenaultF1
Glede na vso monotonost zadnjih let in vsaj čudnih da ne rečem napačnih odločitev je se dolgo slo. Bo žena vesela 😎 ker otrok to več ne zanima je preveč dolgcajt pravijo in prav imajo
11.12.2020 6:37:09
RUNC
Če sem jaz prav zasledil, bodo v Avstriji prenosi deljeno na ORF in Servus TV. Na srečo imam oba v TV shemi. Da bi pa plačeval F1 TV, pa nisem več tak hardcore fan F1, kot sem bil recimo 15 in več let nazaj.
11.12.2020 8:35:18
F1_tom
bomo pa na skaju gledal, streamih ipd.
11.12.2020 10:17:31
delfy
Se strinjam da je cena f1tv primerna, vendar za to, da bom v 90% vedu da zmaga Mercedes, je še zmeri predrago. F1 je že davno krenala proti propadu. S tehnologijo, ki je namen sama sebi in ki je obupno draga, odganja proizvajalce oz. dela sama sebe selektivno. Glede na to kako so postavljena pravila, lahko pričakujemo, da bo Mercedes zmagoval še nadaljnih 5, 10 let??? In odšlo bo še mnogo več gledalcev! Trenutni mladini to ni zanimivo, ker tudi ne odraščajo v času mopedov, avtomobilov, vonja po bencinu, ... tako kot je zrasla naša generacija ... in posledično smo imeli zanimanje za f1. Današnja generacija gleda po telefoniji, IT in Tesli. In potem želijo mojstri FIA in F1 nekaj umetno reševat z nekim omejenim proračunom - ki pa je vse prej kot to - še ena neumnost vodilnih! Dolgo se že ve, da ima F1 problem z odhajanjem gledalcev in na način kot oni to trenutno delajo, se ne bojo vrnal. OK, priznam pa, da je Liberty Media dobr izpilu informacije, ki jih dobivamo na tv zaslonu!
11.12.2020 11:01:59
Msport2
Dobro napisan članek.
11.12.2020 11:14:04
GTI
Če TV3 ne bo imela prenosov ne bo najbrž blokade prenosov na tujih TV.
11.12.2020 11:59:59
hubertfast
Prvo kar si lahko zaželimo v kolikor bomo res ostali brez TV3, ORF in RTL je, da nam naši operaterji vključijo v shemo vsaj srbsko Arenosport in če jo ali bomo lahko vseeno zadevo gledali na našem terenu. Druga najbolj enostavna zadeva je seveda nakup F1 app in si jo preko telefona, tablice, prenosnika deliti na teve. Če imaš Eon (kar imam jaz, to lepo dela). Drugače je rešitev nakup zunanje chromcast enote in si na istem. Najbolj zastonj varianta je pa seveda free stream (sam ga uporabljam v glavnem za ogled treningov, saj mi je med dirko že dostikrat dol padel in jasno to glih takrat, ko se nekaj konkretnega dogaja) in ta free stream po enaki tehniki daš na teve. Kar se pa tiče komentiranja, če ti zvok (komentator) na teve ne paše, si vmes vklopi badgerja na facebooku, pa še interaktivno zraven sodeluješ z vprašanji in debato. V glavnem ta pravi bomo formulo gledali tako ali drugače, brez mask, ne glede na vlado. Najbolj idealna rešitev pa je (razmišljam tudi sam), da si kupiš mini pc ali si ga sam sestaviš iz rabljenih komponent in unega ploščatega ohišja. Daš pod teve, namesto dvd playerja, ki ga noben ne uporablja, povežeš v hdmi, nabaviš brezžično tipkovnico in miško in gledaš vse pod vsemi naštetimi kombinacijami zgoraj, pa še kako igrico si lahko zaženeš, boljša kišta, boljše igre. Če grem še dlje, si potem potegneš dol razne emulatorje za igralne konzole in rome za igre, logitechov F710 kontroler in se še malo špilaš, zastonj seveda. Sem si pa sam recimo drugače preko usb ključa na Eon škatlo od telemacha naložil chrom, pa T2 in zadeva dela v nulo, uporabljam pa bluetooth tipkovnico in miško poleg. Ko bom imel čas si bom potegnil aplikacijo F1 na ključ in jo naložil na Eon, plačal en mesec, potestiral, če bo ok, pa grem potem na celo leto... tak mini pc pod teve pod tebe ti pa omogoča še olala zadev, predvsem zastonj gledanje filmov, ki si jih potegneš preko torenta, surfanje, bla, bla....
11.12.2020 15:17:19
Aichi
Huberfast, kot prvo, sam badgerja mi ne omenjaj in kot drugo, si že slišal za pametni TV? Tud če nimaš android tv kot jaz, maš pa vsaj brskalnik gor, F1TV je prvenstveno spletni prenos in šele potem app.
11.12.2020 16:18:11
hubertfast
Eon škatla nima brskalnika, zato sem ga naložil, nisem pa potem sprobal f1 app. TV je pa malo prestar, da bi bil pameten 😁
11.12.2020 16:48:48
matt0
Dober članek, popolnoma moje misli napisane. TV3 v svoji bedi prenosa dirk je še vseeno boljše kot tema v nedeljah. In tu nismo sami kot država. Prvake imamo iz Nemčije in Anglije, Šumija na dirkah, Red Bull pri vrhu pa so te države v enakem kiksu kot mi. Hvala za F1TV, dokler je cenovno še normalen (tukaj so za prihodnost veliki vprašaji), ampak moj foter ne bo plačeval naročnine, prav tako ni aplikacije za smart TV, kar je totalen bulšit za takšen koncern, sploh po toliko letih. Če pa ne bo boja za naslov niti v letu 2022, bo pa tudi moja naročnina preklicana, tako kot verjeno polovica ostalih. Pa lahko badger sam sebi komentira.. Aja, to se ne bo spremenilo
11.12.2020 16:51:19
matt0
huber, za do 50eur lahko dokupiš smart tv box, kjer se da vse zrihtat. Če gledaš vsako dirko kot jaz, to ni previsok strošek, zadeve pol delajo brezhibno
11.12.2020 16:52:31
Aichi
Saj pravim, eden od glavnih razlogov za nakup ANdroidnega TV je bila možnist, da je to velik telefon, potem pa sem ugotovil da Liberty s prstom ne migne da bi priredila app za tv, pa bi jim vzelo 1 dan max! MotoGP je, btw! No in potem imaš različne metode od sideloada, sprobaš dat gor f1app in seveda ni narejena dinamično in se izriše pokonci v formatu telefona in se lahk j...š, pa ne bo delalo... Potem je bila opcija interni brskalin od TV, ki pa ni podpiral streamanja videa. REšitev se je pokazala v obliki sideloada Chroma in Firefoxa, od tega je bil Chrome precej počasen, ker ne zna hendlat cachea od TV pomnilnika, FF pa dela brilijantno. Potem mi je dopizdlo vse skupaj sploh klikat čez app launcher, ker seveda ni uradn app za TV, ga v glavnih menijih ni, in sem si sprogramiral enostaven vmesnik app, ki ko klikneš, zalaufa webview modul s prednastavljenim linkom in user/pass, to pa zahteva le en sam klik z daljincem. Bi pa pričakoval od Liberty seveda, da ne samo da to naredijo, ampak omogočijo na 4K malce bolj uporabno razporeditev ekranov, recimo glavni pogled in potem še dve mini okenci, čase ipd...
11.12.2020 17:02:05
hubertfast
Imam tudi to, v glavnem kdor hoče bo gledal, tudi če bo to Grenland tv
11.12.2020 17:03:37
tadejkrze
@Aichi ti čist preveč kompliciraš. Na Laptopu zalaufaš F1TV pa ga povežeš na televizijo
11.12.2020 18:28:21
GrEgEc
A ni Badger včasih bil del te strani? Očitno nekaj zamujam....
11.12.2020 18:54:15
RUNC
@GrEgEc; Jaz iz enega izmed zgornjih komentarjev predvidevam, da nista ravno v najboljših odnosih
11.12.2020 18:57:37
dbench
Haha, saj ne da bi drezal v žerjavico, ampak ja tudi meni se zdi da se aichi (tudi) z njim ni ravno v prijateljskih odnosih razšel
11.12.2020 19:10:56
avtodenis
Kdo je "Il Commentatore"? Ališič, Mihelič ali kdo tretji
11.12.2020 19:44:24
Aichi
Miran Il Comenttatore Ališič
11.12.2020 20:02:44
Aichi
@krže: saj mam to zdaj , ker mam na laptopu pol še čase
11.12.2020 20:03:01
Soling
*hubertfast, sej ravno eon škatla ti tv spremeni v smart tv. Seveda so pa na trgu danes še bolj napredne smart TV. Glede prenosov pa se bo moral lastnik zavedati, da je sam prenos tržno vreden toliko kolikor pač v danih razmerah dobiš zanj. Da bi prenosi po EU ugasnili skoraj ne vrjamem. Razumem, pa da niso več pripravljeni toliko plačevati za prenose. Tu mislim na RTL, ORF...
11.12.2020 20:04:00
Aichi
Lej, če te 140 jurjev na sezono stanejo pravice, potem plačaš komentatorje, potem pa ne stržiš nič ob nikakvi gledanosti, pol je jasno, da iz te moke ni kruhov
11.12.2020 20:09:21
ripmork
Ja, pomoje je tudi kar težka s finančnega vidika. Ravno zadnjič slišal nekje, da predvsem nove mlajše generacije gledalcev raje pogledajo kratke "Highlights" (starejše pa tudi vedno bolj). Mogoče tudi motošport ni več tako zelo popularen, kot je bil včasih. V današnjem svetu instant zabave je sploh treba res konsistentno kazat razburljivo dogajanje tisto uro in pol če hočeš obdržat gledalca; fuzbalu in košarki verjetno to od nekdaj lažje uspeva kot formuli, kjer je lahko cela serija relativno dolgočasnih dirk...
11.12.2020 20:22:15
tadejkrze
Ene nevernike je tudi Netflix z Drive to survive napalil na F1. Samo potem ko jim razložim, da je precej zrežiran, pa da v živo ni vedno akcija, kar ne razumejo
11.12.2020 21:16:54
ripmork
@tadejkrze: ne poznam sicer nobenega, ampak fajn slišat jaz vsakič ko vidim kako pestro sceno na dirkah imam že v mislih, kako zabavno bo naslednje leto na Netflixu videt zakulisje, materiala letos se je kar nabralo
11.12.2020 22:44:30
Aichi
Menda so vam na TV3 danes na kraju uradno povedali, da je konec s F1?
12.12.2020 19:15:09
avtodenis
@Aichi V katerem veselju je bi Ališič dober F1 komentator? Kar zmrazi me, ko se spomnim njegovih prenosov. Pred leti sem raje gledal SkySorts F1 prek interneta v 240p kakovosti, kot pa POP TV in poslušal njega... Da ne omenjam, kako se je obnašal do Jerančiča, in mu skakal v besedo za vsako neumnost.
12.12.2020 19:34:06
jurica
A pol z F1 TV nardijo +600 milijonov € priliva?
13.12.2020 17:41:40
Aichi
Po moje več...
13.12.2020 17:53:11
gregorvodicar
Je itak dolgcas ratal vse skup.. bom po dirki pogledal rezultate na avtomaniji
21.12.2020 22:22:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija