Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 in TV
Konec neke televizijske ere
Vedelo se je že dolgo časa, od danes je tudi uradno. F1 se poslavlja s TV3.
Artur Švarc Andraž Zupančič
13. december 2020 | 18:07:00

TV3 je pred tremi leti zakupila prenose F1 za triletno obdobje, smeli projekt se je seveda hitro zapletel v organizacijske težave, primerne rangu televizije in predvsem finančne, saj je treba tak projekt pokriti finančno z oglaševalci, kar pa pri nas ni uspevalo niti večjim televizijam kot sta RTV in POP TV.

Ampak z F1 mrkom se bo največja škoda naredila prav slovenskim ljubiteljem F1, ki prave alternative nimajo, saj ni prenosov niti po ORF, niti po kateri drugi lokalno dostopni televiziji. Ostali, ki uporabljajo izvrstni F1TV ali pa piratske streame, so se tako ali tako znašli že zdaj. To ni prva luknja v tem desetletju, ko gre za prenose, bojim pa se, da bo precej dolga, ker so časi takim projektom vse manj naklonjeni.

Ob tem sta se na koncu prenosa poslovila tudi Lucky in Žaži, imel sem priložnost, da ne rečem čast eno leto delati z njima oddajo in odkomentirati celo eno dirko. Nismo se vedno strinjali, stvari, na katere nismo imeli vpliva, so večkrat pripeljale tudi do slabe volje. Tudi fantje, ki so delali nižje kategorije, so se s časom utrdili in pokazali vsaj delček strokovnosti.

Ne bom rekel, da sta bila vrhunska komentatorja, napak je bilo pogosto preveč. Začenši z napačnimi poimenovanji Pereza, Mazepina in še koga, ampak verjetno sta vseeno pritegnila marsikaterega gledalca, ki ga prej F1 ni toliko zanimala. Morda bi se mi pred leti njuno komentiranje s kiksi zdelo še smešno, ko sem še delal Brixe, a vsi se staramo (in postajamo zagrenjeni).

Vseeno, to vendarle ni lahko delo, sploh letos, ko živimo v najbolj čudnih časih našega življenja. Fanta sta spodobno oddelala vse prenose po svojih močeh, v majhni kleti, v katero je včasih tekla voda, s tehničnimi pripomočki, ki so pač bili na voljo, sta večkrat presegla meje normalnega dela.

Od začetne ekipe izpred treh let jih je šlo veliko stran, napak jim ni uspelo odpraviti niti do zadnjega prenosa, sploh pa blondinka, ki nima pojma o F1 in ropota s štikli po studiju in pade ven iz krome, ni nekaj, kar bi celo zgodbo dvignilo na višji nivo. Vseeno, z danimi resursi, tudi človeškimi, je Slovenija vsaj tri leta še imela priložnost spremljat F1.

Kaj bo zdaj, ne vemo. Prihaja pred dnevi napovedani TV mrk F1 v Sloveniji. Žaži in Lucky imata vsak svoje, pametnejše delo, vse skupaj je bil verjetno zelo simpatičen hobi ter čudovita izkušnja. Obogatel od tega nihče ni. Nenazadnje sta - vključno z mano – do neke mere Ališičeva šola. Če bi ocenjeval dinamiko, pa lahko rečem, da sta vseeno posekala Gospoda Monotonega. In ja, vsaj za danes bom obljubljeno naredil še zadnje Brixe, napak ni bilo malo. Fantoma pa, čestitke in hvala, da sta dala nekaj F1 tudi Slovencem.

Pod črto: moram se popraviti - Avstrijci bodo vseeno prenašali F1, vendar bo na ORF le polovica prenosov, polovico jih bo prenašal Servus TV. Če jih imate v shemi, ste srečneži.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RUNC
Sicer vem, da se tu že ponavljam kot stara lajna, ampak F1 se še ne umika čisto z ORF-a. Je pa res, da bodo verjetno prenašali samo polovico dirk: https://corp.formula1.com/formula-1-announces-servustv-and-orf-to-show-free-to-air-racing-from-2021/
13.12.2020 18:24:03
Aichi
Prav se popravljam, thx!
13.12.2020 18:26:57
RUNC
Ni problema je tudi bilo mišljeno čisto dobronamerno Sem pa par dni nazaj pregledoval TV sheme slovenskih operaterjev in Servus TV imamo zaenkrat samo T2-jevci. Jaz ga recimo že koristim, ko so med Moto GP-jem reklame na Kanalu A.
13.12.2020 18:32:07
ripmork
Lepo napisano, zahvala komentatorjema tudi z moje strani! Mislim, da sta korektno opravljala svoje delo in se mi od vseh slovenskih f1 komentatorjev zdita še najboljše do sedaj (čeprav sta to opravljala z manj sredstvi kot vsi prej). Da smo med dirko poslušali o strategijah postankov namesto o Kardashianovih je nekaj, kar bi si slovenski gledalci zaslužili že mnogo prej. Naslednje leto pa očitno F1TV; če bodo dirke ok bo več kot vredno tistih nekaj kav na mesec; zafrkavat s stream-i se mi res ne da, reklam sem se pa na TV3 nagledal za nekaj let
13.12.2020 18:35:55
Aichi
@runc, zakaj hudiča ne najdem servusa v moji shemi?
13.12.2020 18:37:02
Aichi
@ripmork? najboljša? napvoedovanje strategij? Če govorimo o tem, kolkrat sta usekala mimo, se strinjam!
13.12.2020 18:37:42
GrEgEc
Mene bolj nekaj drugega zanima. Recimo med ogledom MotoGP ali MxGP so med oglasi same promocije o moto čeladah, reklame za olja, motorje in podobne zadeve. A je Formula 1 res tako nezanimiva za recimo naše vodilne uvoznike avtomobilov? Zakaj npr. ni med oglasi reklam za Mercedes, Renault, Alfa in tako dalje. Zakaj se ne najde neka firma, ki bi želela med tem časom imeti reklamo. Ali je zato kriva pač manjša TV hiša, ali nezainteresiranost. Nekako mi je nelogično, da se v najbolj tehnološko dovršenem športu med oglasi vrtijo keksi, zobne paste in Phillips ženski depilatorji...
13.12.2020 18:41:32
RUNC
Najbolje zanimivo pa je to, da so zdaj z istimi reklamami za prostato, ki so bile prej na TV3, začeli še na RTV. Očitno so ugotovili, da se bolj splača zakupit čas pred poročili, ker bodo tam prej našli ciljno občinstvo
13.12.2020 18:42:10
Aichi
@Gregec, eno je sposobnost ljudi, ki tržijo, tu nična, in drugo si si sam odgovoril, ne zanima jih!
13.12.2020 18:46:41
Gazibo2
Dobri ste bili. Škoda ker je konec.
13.12.2020 18:49:41
GrEgEc
@Aichi vem a nekako mi to ne gre skozi. Renault ima enega najboljših športnih oddelkov za cenovno “dostopen” avtomobil(e), pa da jih niti malo ne zanima reklama med dirko v kateri vozijo dirkalnik njihove izdelave in njihovih motorjev. Sam bi tu največ krivde pripisal odgovornim na TV3. Porsche Slovenija npr. bi lahko imel en kup reklam vmes, saj je njihov delavec eden izmed komentatorjev npr.
13.12.2020 18:52:13
ripmork
@Aichi: že to, da ni tračev je blagodejno (ob dirkah za zaspat kot je današnja sicer koncentracije pade do točke, ko niti napak ne opazim več) . HTV je imel drugače odlične komentatorje (dokler jih niso zatemnili v Slo)
13.12.2020 19:10:51
Msport2
Res sta bila šola Ališiča, ki je bil šef na reviji grand prix... Andraž z zabavnimi in zanimivimi članki f1, Lukič pa cart serija in avto testi. (Lemež pa wrc) Lepa otroška leta.... Mi je pa zdaj kapnilo, zakaj še ni servus tv na a1, ki je avstrijski? Samo razmišljam...
13.12.2020 19:21:51
macolar
Z streami se ne bom zajebaval in lovil virusov, F1TV odpade zaradi zahojenosti našega telekoma, v programski shemi Total TVja (na katerega imam namen preskočit) pa razen ORF-a ni videt da bi še kje bili prenosi. Tisto kar bo na ORF-u bom pogledal, ostalo pač preskočil. Je pa žalostno da je stanje takšno kot je...
13.12.2020 19:24:26
RenaultF1
Se pravi bo ostala ta stran če. Upam da aichiju ne zmanjka volje
13.12.2020 19:56:41
tadejkrze
Ma Aichi živi za tole stran, tko k mi vsi 😀
13.12.2020 19:59:41
byrkus
Pošteno napisan članek In če je neke dobe dejansko konec, lahko tudi neko svoje mnenje podam. Nekako smo v splošnem imeli tri različne komentatorske filozofije; prvi je Mihelič, drugi je Ališič, tretji je aktualni par. Sem dovolj star, da se vseh dovolj dobro spomnim. Vsak s svojimi plusi in minusi. Pri čemer seveda komentiranje niti približno ni enostavno, sploh če delaš v pogojih, kot so opisani v članku, in še toliko manj, če se med samo dirko nič ne dogaja. In v tem primeru moraš uporabljati neko mašilo - govoriti o čem drugem. In tu spet pridemo do razlike v filozofiji. Prvi se je spuščal v take tehnične podrobnosti, da na koncu verjetno niti sam ni vedel, o čem je sploh začel; drugi se je zgleda teden ali dva prej konkretno založil z rumenim tiskom; tretja sta se zapletla v pogovore o marsičem. Plus smisel za improvizacijo, brez katere ne gre. Tukaj je po mojem mnenju Ališič pogrnil na celi črti, ker ko se je zgodilo kaj nepredvidljivega, je začel oponašat sireno, ker v tistem hipu ni vedel, kaj bi rekel... Suma sumarum, jaz nisem ne vem kako zahteven tv gledalec. Imam neko določeno predznanje, približno imam neki nadzor nad dogajanjem. Če potegnemo črto in je zgoraj plus in spodaj minus, bi zadnjo komentatorsko dvojico kljub vsemu postavil na zgornjo (pozitivno) stran črto. Če pa delaš še v takih pogojih, kot so bili omenjeni v članku, bi tudi kak drugi (tuji) morebiti bolj znan komentator imel obilico težav.
13.12.2020 20:02:59
JohnPlayer7
Glede teh komentiranj na TV3 in teh Žažijev in Lakijev bi povedal sledeče: Prenos traja max.2 uri minus reklame ostane vsakemu možakarju nekje 40 min govorjenja. In na teh 40 min se lahko izvrstno pripravita, naredita zapiske, poslušata posnetke tujih komentarjev in se pošteno pripravita. To, če zdaj nekemu dirkaču napačno izgovorita ime ali pa pomešata vrstni red, je malenkost v primerjavi z nekimi filozofiranji in subjektivnimi ocenami ter prognozami dogajanja. Prav ta komponenta TV prenosa po mojem najbolj moti gledalce, in zato, da se na tem področju skulirata in se kvalitativno popravita, ni potreben noben denar, pač pa samo nekaj truda in vaje. En Heinz Prüller je legenda komentiranja, pa se je v vsakem TV prenosu najmanj 50-krat zmotil, bil pa je super informiran in všečen. To pa naša dva zaenkrat nista bila.
13.12.2020 20:05:23
JohnPlayer7
Byrkus, najina komentarja sta se časovno križala, se pa popolnoma strinjam s teboj.
13.12.2020 20:06:40
ripmork
Ironija pri Ališiču je bila ta, da je veliko razlagal o vsem možnem, samo o dogajanju na stezi ne. Medtem ko velja f1 za šport, kjer se hkrati dogaja veliko stvari in zato praktično ne gre brez dvojice komentatorjev Ko sem na HTV povsem povprečno dirko gledal mi je bila bolj zanimiva za spremljat ravno zato, ker sta komentatorja tam dejansko imela zanimanje za taktike posameznih ekip in dirkačev, budno spremljala čase in tisto, česar gledalci sicer nismo imeli možnost videt, veliko napovedovala in predvidevala. Se sicer tudi sam nimam za zahtevnega gledalca.
13.12.2020 20:13:32
Soling
Men sta bla dost kul, še posebej po parih dirkah. Začtil se je intuzijazem na amaterskem nivoju, ki mu je botroval tudi TV saund. Ko sta udarla mimo, zamenjala dirkača, mi je bilo takoj jasno, da poleg žive slike zreta še v strime in ne sledita dejanskemu dogodku. Skozi čas se je že čutila rutina kometiranja. Bila sta bolj poslušljiva kot Ališič s svojimi trači in pretirano vzhičenostjo.
13.12.2020 20:19:06
rovokopac
SevusTV Live : "Es tut uns leid, der Stream ist in Ihrer Region nicht verfügbar."
13.12.2020 21:12:43
rovokopac
Na satelitu je na voljo samo nemška verzija ServusTV. Po programu se vidi, da je program isti kot za avstrijski trg, le reklame so za nemški trg. Vprašanje je, kako bo s prenosi F1. "ServusTV Deutschland HD: ASTRA 19,2 Ost 1L; Pol: H; Transponder: 1007; Frequenz: 11303; SR: 22.000; Fec:2/3"
13.12.2020 21:16:40
rovokopac
Še to: Telekom NEO ima ServusTV kot app. Možno je, da bo tam notri kaj uporabnega.
13.12.2020 21:17:51
rovokopac
Prejšnji zapis ne velja več. Obstaja RedbullTV. Je pa to isti šmorn. Mogoče bo v tem.
13.12.2020 21:23:35
Navijac
servus tv ima tudi telemah ampak f1 v njemu nisem nikoli izsledil niti motogp če so. no pa bledal sem kolikor se je dalo, žal ne bom videl napredka micka sch v f1.
13.12.2020 22:57:06
Aichi
pod a) ne boš videl napredka, ker ga pač ne bo in pod b) lahko gledaš nenapredek na alternativnih virih
13.12.2020 23:03:50
RUNC
Ravnokar gruntam, če se morda nisem veselil prehitro. V programskih shemah slovenskih operaterjev zna biti Servus TV Deutschland, kar pa potem pomeni, da tudi tam ne bo prenosov, ker ima za Nemčijo prenose zakupljene Sky. No vem pa, da se je pred leti v Lj, dalo prek DVB-T ujeti tudi Servus TV österreich, vsaj dokler niso Avstrijci šli na DVB-T2 signal. Verjetno bi se ob sprejemniku s to oznako še zdaj dalo ujeti ta program preko zraka. Naj kdo poizkusi, ostali bomo pa šele marca videli če je možno ali ne prek Servus TV Deutschland.
13.12.2020 23:14:44
David112
Prenos pride za celo leto 26eur od tega imaš vse proste treninge kvalifikacije in dirko.. Za 64 eur imaš profi varianto.. Zbiraš lahko kamere cockpit itd.. Če si ljubitelj ti ne bo problem dat
14.12.2020 4:23:51
rovokopac
@Aichi: Sedaj imaš dober vzgled. Lahko uvedeš naročnino. 26€/leto ni nič. Samo pomisliš, da daš za eno zapovedano tv na leto 150€, za drugo vsiljeno pa tudi več kot 60€.
14.12.2020 8:35:02
Aichi
@david, realno appa ne rabiš januarja in ne decembra (razen letos) imaš torej 10 mesecev po 7,99 evra, ali p kot si rekel celoletno za 64.
14.12.2020 13:37:36
Gargy
Naj si kdo malo prebere Lukičeve izpade na alter.si, še iz časa Ališiča in Jerančiča. Tako jih je dajal v nič, da za drugega kot drisko niso, bebci, idioti, vse so bli, samo komentatorji ne. Za sebe je razlagal, da je najjaći in da si ga nobena TV v Sloveniji ne more privoščiti in da tako ali tako F1 ne spremlja več, tu pa tam obrobno. Ni minilo par mesecev, pa je razlagal, kako bo komentiral F1. Na vprašanje, kako to, saj TV3 nima denarja, sploh pa ne za njega, komentatorja svetovnega kalibra, pa je prepičeval, da rad dela za "underdoge, magari za sendvič in pingo sok." Na vprašanje, kako to, da bo komentrail F1, če pa je sploh več ne spremlja, pa se je naredil gluhega...
14.12.2020 19:22:57
Konig
Mislimo si o njem kar hočemo, ampak to, kar je Ališič naredil z Grand Prixom (tam je bi zraven tudi Andraž) in pozneje z F1 na Pop TV, je bilo za naše razmere izjemen projekt. Žal verjetno neponovljiv, vsaj kar se F1 tiče. Zakaj je F1 postala tako tržno nezanimiva, je pa drug problem. Meni so bile prejšnji vikend zelo zanimive reakcije nekaterih dirkačev ob dirkanju Alonsa z Renaultom V10 po stezi. Videl sem nek posnetek, ko je Hamilton ravno dajal nek intervju in so se mu skoraj orosile oči, ko je slišal zvok V10 motorja. Kot je rekel Ricciardo, današnji dirkalniki preprosto nimajo več tistega VAU efekta, kot so ga meli tisti kričeči dirkalniki. Saj ne, da se tega zvoka ne bi navadili, ampak preprosto ti več ne gredo kocine gor, kot so nam šle včasih vsakič, ko je dirkalnik pripeljal mimo
15.12.2020 16:03:25
RUNC
@Gargy; Kje to piše hah. Imaš kak link?
15.12.2020 16:49:24
Hamertime1972
Slabši komentator od teh dveh je bil Alesic.
2.1.2021 16:29:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija