Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kazni 2020
Dirkači vztrajno izven steze
FIA je postregla s statistiko – dirkači so lani kar 722-krat kršili meje steze.
Artur Švarc
20. januar 2021 | 8:27:00

FIA ima svoj seznam prekrškov – kdo je storil kaj in kakšna je bila kazen. Za lani je seznam dolg 22 strani. Najbolj pogosti prekršek je bila vožna izven steze, 722 primerov, za večino je veljalo le opozorilo ali brisanje časa.

Na seznamu so tudi kazni, ki prinašajo denarce, krovni organizaciji, se razume. Lani jih je bilo za 58.200 evrov, kar je več kot pol manj kot 2019, ko je ta znesek znašal 124.400 evrov.

Šestkrat je padla kazen zaradi menjave motorja, štirikrat za menjalnik, 27-krat na 17 dirkah je bila podeljena stop & go kazen, razlogi pa od prehitre vožnje v boksih do nesreče, prečkanje bele črte na izvozu iz boksov in tako naprej.

Lani smo videli tudi nekaj nenavadnih kazni, Lewis Hamilton je testiral štart v Rusiji na nedovoljenem mestu, za kar je dobil dve pet sekundni kazni – ker je to storil dvakrat. Še ena kazen je bila izrečena Haasu, saj sta dirkača z boksi pred štartom izmenjavala podatke o predštartnih nastavitvah.

Najpogostejši prekrškar je bil Raikkonen, ki je za prehitro vožnjo skozi bokse dobil 4 kazni med 200 in 1000 evri, skupno 2400 evrov. Najvišja kazen je pripadla ekipi Mercedes, ker je dovolila Hamiltonu, da je testiral štart na nedovoljenem mestu. Tudi naslednja finančna kazen, 20 tisočakov, je pripadla Mercedesu in sicer zaradi neslavne kolobocije z napačnimi gumami na drugi dirki v Bahrajnu, ko so Russellu nataknili Bottasove gume.

Največ voženj izven proge je bilo v Portimau – našteli so kar 194 kršitev. Najbolj vnet povratnik je bil Stroll, ki je za to dobil tudi pet sekund pribitka, enako tudi Grosjean v Imoli.

93 kršitev je bilo v Istanbulu, 83 v Imoli, 52 v Monzi, zgodilo se je na vsaki dirki razen na eni – v Mugellu ni bilo niti ene vožnje izven začrtane proge.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
mugello je oldschool pista ki voznje izven progene dopusca. nova dirkalisca pa so širša, pa se vedno vozijo prek zacrtane proge.
20.1.2021 10:13:03
Mario84
Problem so motoristi, ce se ne motim, je tudi tukaj clanek zakaj ni vec peska ampak asfalt. Ker pac naj bi bilo za motoriste varnejse. Dirkalisca pa ne morejo preziveti samo od formule.
21.1.2021 22:27:19
Fero
To je res, ko dirkajo na isti progi še motoristi je res težko s peskom. Je pa res da, pesek ni dajal opozoril za prvo, drugo vožnjo izven steze. On je takoj kaznoval. Verjetno je bolje, da pustijo asfalt izven steze zaradi varnosti, morali bi pa spremeniti kaznovanje. Mogoče tako kot pri biatlonu, če zgrešiš tarčo je kazen in ne opozorilo. Na stezi bi pa lahko naredili nekaj črt izven steze, prva bi recimo pomenila manjšo kazen, zadnja pa največjo. Kazen bi se morala realizirati takoj v naslednjem krogu.
22.1.2021 11:57:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija