Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 in FE
Združitev dveh nasprotij ni nemogoča
Čeprav sta Formula 1 in Formula E ideološko dva povsem nasprotna pola, pa vodilni možje v obeh razredih ne izključujejo možnosti tesnejših vezi v prihodnje.
Ursa Prosenjak
24. februar 2021 | 20:48:38

Pred nedavnim je ustanovitelj Formule E Alejandro Agag izrazil mnenje, da bi se F1 morala elektrificirati. Tovrstni predlogi so se pojavljali že v preteklosti, vendar je ostalo le pri zamislih, zaot Agag ocenjuje, da je zamujenih že precej priložnosti, med drugim tudi vključitev Formule E v družino F1. Po njegovem mnenju je bila to naloga Bernieja Ecclestona.  

Električni razred bi se v preteklosti lahko vzpostavil kot spremljevalna serija ob vikendih Formule 1, hkrati pa bi se ob boku kraljevega razreda motošporta lažje razvijal. Čeprav bi to morda bilo še vedno mogoče, pa je v tem trenutku Formula E samostojna entiteta, razlikujeta pa se tudi ugled in ciljna publika obeh. Vseeno Agag ne izključuje možnosti združitve.

»Formula 1 se mora za vsako ceno elektrificirati. Če tega ne bo storila skupaj s Formulo E, ne bo priložnosti za to še vsaj 19 let,« opozarja Agag. Pri tem namiguje na 25-letno pogodbo, ki jo ima Formula E s FIA in ji daje ekskluzivne pravice za električna dirkaška tekmovanja. Partnerstvo je tako edina možnost za elektrifikacijo F1 pred letom 2040.

Na Agagove izjave se je odzval Toto Wolff in dejal, da bi se dolgoročno lahko razmišljalo o združitvi. »Obe organizaciji sta v lasti iste osebe – Johna Malonea. Razlog, da doslej še ni prišlo do sodelovanja je to, da se poskušata obe platformi uveljaviti na najboljši možen način. Če bo nekoč mogoča sinergija, bi lahko skupaj dirkali denimo na uličnih dirkališčih. To bi bilo odlično, toda pogoj bi bilo strinjanje vseh deležnikov, v motošportu pa, kot vemo, to ni enostavno.«

Organiziranje skupnih dirkaških vikendov bi bil korak naprej, toda kot Wolff opozarja, bo to zelo težko. Dodaten dejavnik, ki vpliva, so tudi spremembe pravil, ki bodo začele veljati z letom 2022. V bližnji prihodnosti zato ne moremo pričakovati intenzivnega sodelovanja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Ni potrebna združitev, ker je Formula E samo dirkanje smetišnic brez duše. Vse preveč sterilno. Pa še razni Fun modi... To odbija. V F1 bi morali samo sprostiti možnost pogona, da ni zabetonirano, kaj je za sedežem. Prava konkurenca bi bila, da nekateri poskušajo s tekočimi zadevami, drugi pa z elektriko. Alonso pa na nožni pogon s pedali. To bi bil smisel F1, da se vidi, kaj je na vrhu.
25.2.2021 8:51:13
ripmork
Haha, ustanovitelj uličnih elektro kartov bo pametoval, kako se mora F1 nujno takoj elektrificirat. Kvečjemu bodo morali v FE kaj spremenit, če hočejo pridobit gledanost. Mogoče bi morali pa gorivo od generatorjev za polnjenje baterij kar direkt v dirkalnike dat in namontirat ICE; izpusti bi bli tam tam, sam bolj atraktiven zvok.
25.2.2021 9:23:08
tadejkrze
Agag je en tak pajac, zato je pa tudi njegova serija šala. Sreča je samo to, da se avto svet nagiba k elektrifikaciji, drugače FE ne bi več obstajala.
25.2.2021 11:50:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija