Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nesrečna trinajstica
Zakaj v formuli 1 ni številke 13? Triskaidekafobija ali strah pred številko 13, se razume.
Artur Švarc
30. julij 2010 | 17:16:03

Formula 1 ne pozna številke 13, ki v zahodnem, pretežno krščanskem svetu velja za nesrečno številko. Na začetku avtomobilskega športa predsodkov ni bilo, potem pa ko je tovarniška ekipa Delagea v nekaj mesecih z avtomobilom številka 13 doživela 2 smrtni nesreči, je vraževerje kočno zmagalo. Pisal se je september 1925, ko je z Delageom v drevo priletel Paul Torchy na VN San Sebastiana. Ko se je Delage naslednjič pojavil, šele na Targi Florio aprila 1926, je z njihovim dirkalnikom s številko 13 umrl italijanski grof Giulio Masetti.

Po teh dveh nesrečah so francoski dirkači nehali uporabljati to številko. In ker je avtomobilistična oblast povezana s Francozi, se je to kmalu preneslo v vse mogoče dirkaške športe in lige.
Vendar izzivanja usode ni bilo za vedno konec. Mehiški dirkač Moises Solana je z BRM-om na VN Mehike uporabil številko 13 in se celo uvrstil na dirko. Kljub odpovedi motorja so ga na koncu šteli kot enajstouvrščenega, je pa to edini nastop na dirki F1 s številko 13.
Drug in zadnji tak primer se je zgodil 1976, ko je Divina Galica neuspešno skušala zasesti mesto na štartni vrsti za VN Velike Britanije. Z netovarniškim Surtees Fordom, ekipo je vodil Nick Whiting, brat Charliea Whitinga, je bila daleč od časov najboljših.

Ne smemo pa pozabiti, da je 13-ica nesrečna samo na našem koncu, v Aziji za nesrečno šteje številka 4 (tetrafobija). Tako so Alfo 164 na hongkongškem trgu preimenovali v Alfo 168, niti Nakadžima, niti Katajama pa pri Tyrellu nista vozila s štirico, pač pa trojko. Vraževerja med dirkači je dovolj, zadnji tak primer pa je prav Michael Schumacher, ki je po objavi prijavljenih dirkačev za letošnjo sezono naknadno Rosbergu izpulil številko 3, ker s štirico nikoli ni dosegel rezultatov v formuli 1.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija