Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Intervju   |   FIA o novih motorjih
Zveneli bodo kot formula ena
FIA je v dopisu medijem odgovorila na najbolj pomembna vprašanja v zvezi z novim pravilnikom motorjev, ki v veljavo stopi leta 2014.
Jure Božič Press
1. julij 2011 | 12:28:48

Svet Fie je 29. Junija 2011 sprejel sklepe. Kaj je bilo odločeno?

FIA: "Po konzultiranju z različnimi udeleženci formule ena in aktualnimi proizvajalci motorjev je WMSC sprejel V6 turbo motorje, ki bodo od leta 2014 naprej poganjali dirkalnike formule ena. To so zahtevale spremembe pravilnika, ki je bil prvotno sprejet 3. Junija 2011. Celoten pravilnik za sezono 2014 bo objavljen v doglednem času."  

Ali bo V6 motor porabil več goriva in bo mogoče manj ekonomičen kot prvoten predlog?

FIA: "Ne. Da bi inženirje prisilili v to, da razvijejo učinkovitost motorjev, novi tehnični pravilnik zahteva nadzor pretoka goriva. Ko smo razvijali pravilnik, da bi se prilagodili novim zahtevam proizvajalcev, tega parametra nismo spreminjali. Iz tega razloga zahteve po učinkovitosti ne bodo drugačne."

Zakaj je bilo število vrtljajev na minuto iz 12.000 povečano na 15.000? Ali je bilo to sprejeto samo iz razloga, da bi izboljšali zvok dirkalnikov?

FIA: "Ne. Ta parameter je bil povečan zaradi tega, da bi inženirjem omogočili fleksibilnost pri upravljanju moči in energije. Na podlagi nove arhitekture V6 motorjev in spremenjenih vrtljajev, bo motor zvenel bistveno drugače, toda še naprej bo ostal reprezentativen za formulo ena."

Ali je FIA zadržala hibridni sistem, ki je bil prvotno predviden za štirivaljne motorje?

FIA: "Da, prvotno predstavljen koncept smo zadržali. Celotna predvidena tehnologija za vrstne štirivaljne motorje ostaja. Novi motor bo pri porabi goriva in upravljanju energije predstavljal dramatičen korak naprej."

Ali bodo pri proizvajalcih, ki so že začeli z razvojem štirivaljnih motorjev, nastali višji stroški, ker morajo sedaj svoje resurse prestaviti na izdelavo novega V6 motorja?

FIA: "Koliko nam je znano, je pet proizvajalcev delalo na predvidenem štirivaljnem motorju. Sedaj bodo morali svoj projekt prilagoditi in to bo za seboj potegnilo tudi dodatne stroške – odvisno od tega, kako daleč so bili s svojimi projekti. Novi predlog je bil predlagan in podprt s strani vseh štirih proizvajalcev, ki so aktualno v formuli ena."

Zakaj je bila uvedba nove generacije motorjev prestavljena za eno leto?

FIA: "Odločitev, da uvedbo novih motorjev prestavimo na leto 2014, smo sprejeli na podlagi prošnje proizvajalcev motorjev, ki so tačas vpleteni v formulo ena. Njihova prošnja za dodaten čas je povezana s spremembo arhitekture motorja, vendar pa so želeli tudi zagotoviti, da bodo njihovi projekti bolj trpežni. Eden izmed ciljev je, da življenjsko dobo motorjev povečamo na okrog 4.000 kilometrov."

Ali se bodo hibridni sistemi in ostali parametri učinkovitosti odražali tudi pri razvoju cestnih avtomobilov?

FIA: "Da. Jasna potreba avtomobilske industrije, zmanjševanje emisij, pomeni, da bo upravljanje energije ključni dejavnik pri razvoju učinkovitih pogonskih sklopov. Sistem KERS je v formuli ena že dejaven in koriščenje energije iz izpušnega sistema bo odprla drugo tehnološko pot, ki jo moramo raziskati. Formula ena se bo tudi vrnila v vlogo razvijalca turbo tehnologije. To raziskovanje bo imelo prednosti tudi v realnem svetu, saj bo prinašalo pomembno znanje, ki ga bomo lahko uporabili pri razvoju cestnih avtomobilov."   

Specifikacije novega motorja:

1,6 litrski V6

Maksimalno 15.000 vrtljajev na minuto

Neposreden vbrizg goriva do 500 barov

Enojen turbo polnilnik

Nadzor pretoka goriva

Specifikacije hibridnega sistema in shranjevanja energije:

Kinetičen, 120 kW na zadnjih kolesih

Pridobivanje energije iz izpušnega sistema, ki je povezana s turbo polnilnikom

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
aichi
Tole je zdajle malo leseno, kinetični hibridni sistem mene spominja na williamsov vztrajnik?
1.7.2011 17:29:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija