Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Intervju   |   Norbert Haug
Se boste upokojili skupaj s Schumacherjem?
Michael Schumacher, Nico Rosberg in Mercedes so hoteli zmagovati in se boriti za naslov svetovnega prvaka.
Jure Božič Mercedes GP
5. julij 2011 | 13:02:23

Tudi v drugi sezoni je "nemška državna reprezentanca formule ena" brez zmage in v konstruktorski razvrstitvi na petem mestu, Schumacher pa med vozniki le deveti. Še hujši kot realnost so njihovi izgledi. Po mnenju Rosberga je skorajda nemogoče, da iz tega dirkalnika v prihodnjem letu naredijo zmagoviti stroj. S tem bi Schumacher svojo triletno pogodbo z Mercedesom končal brez zmage – če ne bi slučajno podaljšal pogodbe. O tem v intervjuju spregovori športni šef Mercedesa Norbert Haug.

Gospod Haug, Michael Schumacher pravi, da ste pri Mercedesu na nikogaršnji zemlji. Ali upate, da bo v Silverstonu bolje?

NH: "Z nikogaršnjo zemljo je Michael menil, da je zaostanek do vrha velik in da imamo do naših zasledovalcev določeno prednost. V tem trdem športu imamo tri vrhunske ekipe. Red Bull je daleč spredaj, Ferrari je v Valencii opravil dobro delo, McLaren pa je imel nekaj težav. Mi smo se v razmerju moči utrdili na četrtem mestu, kjer smo končali tudi v lanskem prvenstvu. Do tretjega, drugega in prvega mesta je dolga pot."

Letos ste želeli zmagovati, je torej sezona 2011 podarjeno leto?

NH: "Ne, kajti kot nova ekipa, ki je v lanski sezoni doživela premiero, smo v fazi učenja. V Valencii smo vozili v okviru naših zmožnosti. Potrebujemo širino za boljšo uravnoteženost in hitrost dirkalnika. Imeli smo nekaj področij, na katerih smo morali v tej sezoni opraviti dodatna dela. Hlajenje, novo prednje in zadnje krilce na primer. S tem smo bili prekratki s kapacitetami na drugih področjih razvoja in v pridobivanju časa na krog. Naloga je, da si dober na vseh stezah, in to je letos uspelo samo Red Bullu. V prihodnjem letu ne bo večjih sprememb pravil, zato lahko vse, kar se bomo naučili letos, uporabimo za sezono 2012."

Tako kot Schumacher ste omenili kapacitete. Ali to pomeni, da so se drugi pri omejitvi osebja posluževali določenih trikov?

NH: "Še naprej smo mlado moštvo. Mi smo opravili reduciranje osebja ekipe, kot je to bilo dogovorjeno med vsemi moštvi in seveda lahko imamo svoje mnenje, kdo je na kakšen način izvajal to pravilo. Toda v nobenem primeru ne želim iskati opravičila, ker imamo premalo osebja. Prav tako ne želim omenjati majhnega proračuna. Imamo sicer dober proračun in bi lahko bili nekoliko naprednejši. Toda graditi moramo na realnosti. Pred vzponom na vrh potrebuješ najprej bazični tabor, potem vmesni tabor. Imamo opremo za vzpon, v to sem trdno prepričan. Moramo se učiti, prav tako pa mora tudi dirkalnik postati nekoliko boljši in vsi, ki so postali svetovni prvaki, so za ta podvig potrebovali najmanj pet let. Mi smo šele v drugem letu."

Če je vaš cilj za sezono 2012 vmesni tabor, ali boste potem do vrha šli skupaj s Schumacherjem? Michael je nazadnje povedal, da je z Benettonom in Ferrarijem potreboval pet let.

NH: "Michael je za našo ekipo opravil sijajno delo in to počne še naprej in pri tem uporablja vse svoje izkušnje. Sedaj na polovici njegove pogodbe ne razmišljamo o tem, kaj bo prišlo po tem, temveč se bomo o tem pogovorili, ko bo za to nastopil čas."

Če v sezoni 2012 ne boste sposobni zmagovati, potem bi se Schumacher drugič upokojil brez da doseže svoj cilj, 8. naslov prvaka. Ross Brawn je izdal, da ima le Schumacher opcijo, da se lahko odloči, če bo vozil tudi v sezoni 2012. Ali to drži?

NH: "Michael ima triletno pogodbo. Glede dogovora ne morem posredovati podatkov o vsebini pogodbe, vendar z veseljem ponovim, kar je povedal Michael, namreč da ima triletno pogodbo. Za nas skupaj velja: Delati moramo korak po koraku, potem bomo na ta način prišli tudi naprej. Naš sistem je od leta 1997 zmagal na 75 dirkah od skupaj 250 in znova bomo zmagovali."

Če bo ostalo pri koncu kariere Schumacherja leta 2012, ali se boste potem skupaj z njim upokojili, kot ste to omenili v nekem vprašalniku?

NH: "Malo šale ni odveč, tudi v formuli ena ne. Beseda, na katero misliva skupaj z Michaelom, se ne začne z "U" kot upokojitev, temveč z "Z" kot zmage. In te bomo po potrebnem času priprav tudi dosegali. Ekipe, ki tačas zmagujejo, imajo v svojih konstelacijah pri izkušnjah več kot pet let prednosti in to moramo mi najprej nadoknaditi."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Kristalno jasno je, da ne bo šel noben od teh dudekov v penzijo po 2012
5.7.2011 13:29:08
kimikaze
Ja saj, kdo pa še danes gre pri 43. v penzijo
5.7.2011 19:59:31
kimikaze
Ampak njemu, za razliko od grkov ne pomaga vsemogočna in finančno prebogata dežela slovenska Revež nima te sreče
6.7.2011 17:49:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija