Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kimi o svoji vrnitvi
Kimi Raikkonen, ki se po dveh letih vrača v formulo ena, v intervjuju govori o razlogih za vrnitev, pričakovanjih, fizični pripravi ter motivaciji.
Boštjan Budna Lotus Renault GP
1. december 2011 | 1:19:56

Kimi Raikkonen, svetovni prvak iz leta 2007, se po dveh letih dirkanja v reliju vrača v kraljevi razred motošporta. Na spletni strani moštva Renault (ki se bo v 2012 imenoval Lotus) so objavili sledeči intervju s Fincem.

Kimi, dobre novice, odločili ste se za povratek v formulo ena. Zakaj?
Glavni razlog je to, da nikoli nisem izgubil strasti za dirkanje v formuli ena, morda le za vse stvari, ki jo obkrožajo. A ko sem letos nekajkrat dirkal v seriji NASCAR, sem opazil, da pogrešam dirkanje proti drugim, saj v reliju dirkaš le proti uri. Potem sem dobil nekaj klicev od določenih ljudi v formuli ena, zgodilo se je nekaj stvari in z Renaultem nam je uspelo doseči dogovor. S tem sem zelo zadovoljen!

Zakaj ste se odločili za Lotus Renault GP?
Bili sta dve možnosti - tole moštvo ali pa Williams. Pri Renaultu se je vse izšlo po željah, tako da je to razlog za mojo odločitev.

Ste letos spremljali ekipo in njene predstave?

Lani formule ena skorajda nisem spremljal. Letos nekoliko več, a ne kakšne ekipe posebej. Gledal sem zadnjih dvajset krogov zadnje dirke, VN Brazilije, in ker sem že vedel za svojo vrnitev sem še posebej spremljal Renault. Pred tem nisem vedel, kaj se bo zgodilo, zato sem formulo ena spremljal v celoti. Ogledal sem si nekaj dirk, a nič posebnega.

Menite, da bo formula ena za vas zelo drugačna v primerjavi z izkušnjami iz sezone 2009, zdaj, ko imamo DRS, Pirellijeve gume, itd.?
Največja razlika bodo verjetno gume. Mislim, da se dirkalniki niso preveč spremenili. DRS je nova stvar, a nekaj podobnega že poznam. Gumb, ki je bil namenjen prednjemu krilcu, je zdaj izginil, imamo pa enega za zadnje krilce. Verjetno so glavna razlika res gume.

Kakšna je razlika med Kimijem Raikkonenom iz leta 2009 in zdajšnjim? Na katerih področjih ste boljši dirkač?

Ne vem - odsoten sem bil dve leti. V dirkalniku formule ena nisem sedel od zadnje dirke sezone 2009. Zdaj sem dve leti starejši, a dvomim, da se je kaj drugega spremenilo. V zadnjih letih se je bilo lepo preizkusiti v reliju, čeprav je bilo včasih težko. Letos je bilo laže, a vseeno gre za zelo zahteven šport. Veselim se vrnitve. Pri formuli ena vsaj vem, kako stvari potekajo, saj sem tu bil mnogo let. V reliju nisem vedel, kaj pričakovati, podobno je bilo tudi v NASCARju. Verjetno bo vrnitev precej lažja in normalna.

Ste že spremenili svoj program treninga?

Ves čas sem treniral za reli, ki pa seveda ni tako fizično zahteven. Že pred mesecem dni sem spet začel z normalnim treningom za formulo ena. Najtežje bo pripraviti vrat, a časa je dovolj.

Če pomislite na zadnjo dirko sezone 2009, kakšni so občutki dirkanja v formuli ena?
Sigurno se spominjam zaviranj in hitrosti dogajanja. A v primerjavi z relijem imaš več časa. Tam napaka pomeni odstop, v formuli ena pa imaš izletne cone, ki dovoljujejo manjše napake. Na treningu ali kvalifikacijah si uničiš krog, na dirki pa morda sploh ne zgubiš mesta. Na zaviranje in G-sile se bom sigurno hitro privadil. Definitivno bo najtežje z vratom, vse ostalo bo vzelo nekaj časa, a to ne bo problem.

V prihodnji sezoni bo na štartni vrsti šest svetovnih prvakov, vi se vračate v formulo ena - kakšen zagon bo to za vašo motivacijo?
Ne bi se vrnil, če ne bi bil motiviran. Vedno je veliko govora o motivaciji, a le jaz vem, kaj počnem in kaj mislim, tako da mi je vseeno, kaj ljudje pravijo. Vesel sem, da se vračam. Ne bi sklenil pogodbe, če ne bi verjel, da bom užival - vrniti se bo zelo zanimivo in razburljivo!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
yatem
po mojem v karieri še ni dajal tak dolgih odgovorov, zgleda da je res motiviran
1.12.2011 10:30:08
nsu
Popestril bo F1 in še zanimivejša mi bo sezona 2012, saj me bo sedaj zanimalo tudi to, kaj se bo dogajalo za Sebom!
3.12.2011 11:10:06
lojtra
ja res je, prav fajn blo prebrat mal več hehe
3.12.2011 15:17:36
JensonButton
iceCold is back i love it
19.12.2011 22:27:47
brojci
Administrator,kaj si zaljubljen v njega,da si ga ne moreš nagledati.
9.7.2012 8:10:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija