Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Intervju   |   Christian Danner brez dlake na jeziku
Za to zgodbo tiči veliko več
Christian Danner je za kolege iz Motorsport-Magazin.com spregovoril brez dlake na jeziku. Nekdanji dirkač formule ena meni, da je mednarodno sodišče FIA sprejelo modro odločitev.
Bojan Vrbnjak Press
22. junij 2013 | 11:35:07

Po zaslišanjih v četrtek, je bilo več ali manj jasno, da bo Mercedes kaznovan, ali ne?

CD: "Rekel bi celo, da je bilo že od samega začetka jasno, da je Mercedes kriv. Tako se je glasila tudi sodba: Mercedes je kriv, ker je opravil nelegalen test. To smo v neki meri vsi sumili, ker je bila zadeva dokaj jasna. Tako da odločilno vprašanje ni bilo, ali je Mercedes kriv ali ne, temveč, kakšna kazen je najbolj primerna. Kako sprejeti kar se da salomonsko sodbo, pri kateri vsi udeleženci ne bi izgubili svojega obraza, da se izvlečejo iz te zadeve in da na koncu kljub temu ne pride do konkretne kazni."

Mercedes je dobil opomin in ne bo smel sodelovati na testiranjih mladih dirkačev v Silverstonu. Mnogi menijo, da je ta kazen preblaga. Kako vi gledate na to?

CD: "Na prvi pogled je zagotovo preblaga kazen. Navsezadnje sploh ne gre za kazen. Ali bo sedaj Sam Bird v slabem vremenu Silverstona odpeljal nekaj krogov, to ni pomembno. Vendar, prej sem omenil salomonsko sodbo. Na koncu so vendarle našli pravi višino kazni. Nikomur ne bi pomagalo, da bi Mercedes izključili iz prvenstva, prav tako ne bi pomagalo nobeni ekipi, če Mercedes v prihodnjem letu ne bi več dobavljal motorjev v formulo ena. Odvisnost, ki je obstajala med vpletenimi, je na koncu vodila do razumnega rezultata. Kazen je pregledna, saj so Mercedesu sicer pošteno potrkali na vrata in jim dejali, da tega ne boste več ponovili, kajti drugič bo hudo. Zaradi tega menim, da je višina kazni pravšnja."

Pred procesom se je že govorilo o prvih morebitnih žrtvah. Ross Brawn in Charlie Whiting sta bila na vrhu tega seznama. Ali verjamete, da je bila mila kazen izrečena tudi zaradi tega, da ne bi nikogar spravljali v resne težave?

CD: "Vsekakor lahko trdim, da je v ozadju zgodbe veliko več, kot menimo. Zagotovo je bila v igri tudi kadrovska politika, še posebej pri FIA. S tem, da je bila izjava Charlieja Whitinga, Mercedes lahko testira, v neki meri obremenjujoča, se je izkazalo, da so skrbeli tudi zanj. Zaradi tega smo bili na koncu priča salomonski sodbi."

Med razpravo smo lahko opazili, kako so si vsi vpleteni podajali Črnega Petra. Mercedes je vključil Ferrari in FIA, Pirelli se tako brani vsakršne krivde in FIA je ostro kritizirala Mercedes. Ali je sodišče zabijalo klin med udeležence procesa?

CD: "Iste sorte ptiči vedno skup letijo. To je formula ena, ne pa kakšno lutkovno gledališče v vrtcu. Vsi udeleženci so imeli pravico, da udrihajo drug po drugem. Tako je pri vsaki sodni obravnavi, neodvisno od tega, ali ge za športno ali pa civilno sodišče. Sodba je izrečena, pozabimo, gremo naprej."

Sami ste prej omenili, da odsotnost iz testiranj mladih dirkačev ni tako huda. Ali verjamete, da lahko prednost, ki jo je Mercedes pridobil s testom v Barceloni, ostali izenačijo s testom v Silverstonu?

CD: "Tega med seboj ne gre primerjati in to iz razloga, ker je Mercedes opravljal čisti test pnevmatik. Seveda je tu šlo za jasno pridobljeno prednost, ker so preizkušali to, kar so želeli. Poudarek je bil na pnevmatikah. Takšnih pogojev s Samom Birdom v Silverstonu ne bi imeli. Prednost, ki jo je Mercedes pridobil s tem testom v Barceloni, na testiranju mladih dirkačev ni mogoče nadoknaditi. Zaradi tega bo imel Red Bull k temu svoje mnenje. Vendar tako pač je, kajti salomonska sodba mora delovati za vse, ne samo za enega. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija