Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Intervju   |   Andy Cowell
O zvoku V6 motorja
Mercedesov šef motorjev Andy Cowell pomirja dvomljivce in trdi, da novi V6 motorji ne bodo zveneli slabše kot aktualni V8 agregati.
Aleksander Ban Mercedes
2. avgust 2013 | 12:41:13

Zakaj je zvok V6 motorja drugačen kot pri V8?

AC: "V8 motor ima dve izpušni cevi, to pomeni, da štirje valji "hranijo" eno izpušno cev. Ojnica dela pri 18.000 vrtljajih na minuto in pri izpušnem sistemu ni nobenih omejitev. Pri V6 motorju imamo samo eno izpušno cev. Novi pravilnik motorjev sezone 2014 pa cilja na to, da iz predpisane količine goriva dosežeš najboljše iz maksimalnega pretoka. Novi pravilnik omogoča tudi turbo polnilnik v izpušnem sistemu, ki koristi energijo iz izpušnega pretoka in da s pomočjo kompresorja podpre sesanje. Turbo motor poganja tudi MGU-H (Motor Generator Unit – Heat), da pridobi odvečno energijo, ki ni potrebna za kompresor. To energijo lahko shranimo v baterijo in z njo povišamo Boost potencial iz zavojev.

Takoj ko bomo priča omejitvam v izpušnem sistemu, se bo znižala stopnja hrupa, saj je turbo zasnovan tako, da energijo črpa iz izpušnega sistema. Spričo dejstva, da se sedaj šest valjev izteka v eno izpušno cev, bo frekvenca zelo podobna aktualnim 18.000 vrtljajem na minuto. Pričakujemo torej podobno frekvenco, toda nižjo stopnjo hrupa, ker se bo energija iz izpušnega sistema shranjevala.

Ali se bo novi motor na stezi slišal drugače kot v tej izjemi?

AC: "Opraviti posnetek na testni mizi, je veliki izziv, kajti varno moramo odvesti izpušne pline. V to odvajanje in filtriranje izpušnih plinov smo vložili ogromno dela in to vpliva tudi na zvok. Poleg tega je testna miza v prostoru z ravnimi stenami, kjer se zvok odbija in to zmanjšuje čistost zvoka. Navsezadnje testna miza motorjev ni tonski studio."

Prva dirka sezone 2014 – in tudi prva testiranja -  se vse bolj približuje. Kako potekajo priprave?

AC: "Smo na dobri poti in že sedaj delamo na orodjih za dele z dolgimi pripravljalnimi časi kot tudi z različnimi instalacijskimi procesi."

Ali lahko ocenite, kje se nahajate v primerjavi s konkurenco?

AC: "V tej tekmi razvoja se moraš osredotočati na svoje delo. Naše razmišljanje o konkurenčnosti je zelo izrazito in vsi se želimo boriti, da se odrežemo kar se da najboljše, pomeni, da se osredotočamo na lastne težave, ki jih moramo še odpraviti, zato ne izgubljamo časa z razmišljanjem o uspehih."

Ali po slabem desetletju stabilnega pravilnika uživate v novem izzivu V6 motorjev?

AC: "Zelo obožujemo V8 motor, ki nam je v preteklih letih povzročal obilo zabave pri razvoju. Kljub temu lahko vsakdo spozna, da so nova pravila FIA za razvoj pogonskega sklopa formule ena povsem smiselna. Seveda pa vedno obstajajo ovire in izzivi, toda če v dirkalnik vgradite sistem visoke zmogljivosti, je to vedno težka naloga, ki mnoge priganja k novim kreativnim dosežkom. Naši fantje so zelo motivirani in komaj čakajo na prvo dirko."      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
nace84
na posnetku je slišati kot da bi čez celo monzo vozil na pol plina....
2.8.2013 13:38:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija