Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dirke   |   Pred dirko
Nekaj malega o stezi
Sao Paulo dirko gosti od 1990, pred tem pa je v osemdesetih gostovala v Riu na Jacarepagui.
Artur Švarc
7. november 2018 | 9:25:45

Brazilija je prizorišče letošnje predzadnje dirke. Tu se je dirkanje začelo že pred drugo svetovno vojno, Prvo veliko nagrado je Brazilija gostila leta 1972 na aktualnem dirkališču Interlagos v Sao Paulu, za koledar Formule 1 pa je štela prihodnje leto.

Sao Paulo je 11. največje mesto na svetu po številu prebivalcev in najbolj gosto naseljeno mesto zahodne in južne poloble.

Leta 1973 je tu zmagal prav aktualni svetovni prvak in domačin, Emersso Fittipaldi in zmago ponovil še naslednje leto. Svojo edino zmago je tu leta 1975 dosegel še en domačin, Carlos Pace, ki se je pozneje ubil v letalski nesreči. Dirkališče nosi ime prav po njem. 1978 je eno leto dirko gostil Rio de Janiero na Jacarepagui, še dve leti Interlagos, potem pa je formula skoraj desetletje spet gostovala v Riu.

Leta 1990 se je Formula 1 vrnila  v skrajšani in prenovljeni Interlagos in ostala tu vse do danes. Steza meri 4,3 kilometra in je ena najkrajših v formuli 1. Lani je 71 krogov najhitreje prevozil Sebastian Vettel s Ferrarijem. Največ zmag tu ima Alain Prost, kar šest, sledita pa mu s štirimi Carlos Reutemann in Michael Schumacher.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija