Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dirke   |   Pred dirko - gume
Kaj je v Rusijo pripeljal Pirelli
Proga v Sočiju ima precej gladek asfalt, zato so se pri Pirelliju odločili za izbor gume iz sredine serije.
Milan Klemenc
26. september 2019 | 17:11:50

Dirkališče ob Črnem morju je znano, da ima zelo gladek asfalt in ko se je leta 2014 VN Rusije pridružila prvenstvu F1, je voznik Mercedesa Nico Rosberg lahko celotno dirko opravil praktično na samo enem naboru gum. Od takrat do danes se je nekaj spremenilo in površina je v tem obdobju nekako »dozorela« in postala malenkost bolj groba, a še vedno v kombinaciji hitrosti in same konfiguracije proge ostala takšna, ki ni posebej zahtevna za obrabo gum.

Izjema je le tretji ovinek, ki je najzahtevnejši ovinek na progi in je kombinacija več levih ovinkov, ki na nek način spominja na znameniti osmi istanbulski ovinek v Turčiji. Na splošno je celotna proga povezana z oprijemom in zaviranjem, pri čemer je sprednja desna guma najbolj obremenjena.

Lani so bile v Rusiji predpisane zmesi soft, ultrasoft in hypersoft in so bile korak mehkejše od letošnjih. Trši izbor gum bi moral tokrat zagotoviti, da se bodo lahko dirkači v vsakem koraku potrudili do maksimuma. In kot so zapisali pri opremljevalcu gum, naj se namesto, da se ukvarjajo s tempom, letos dobro spoprimejo s spremembami na progi.

Zgodovinsko gledano je tudi en postanek postal normativ. Lani je Lewis Hamilton zmagal iz drugega štartnega mesta z enim postankom in uporabo ultra in mehke zmesi, Red Bullov Max Verstappen pa je naredil nasprotno in uporabil mehko in ultrasoft, in končal na odličnem pete mestu, glede na dejstvo, da je štartal iz zadnje vrste.

Vremenske razmere so lahko precej različne. Lani je bilo pred dirko nekaj dežja, v preteklih letih pa je bilo sončno. Trenutno je napovedana možnost dežja.

Kot zanimivost - vsako veliko nagrado, ki je bila kadarkoli organizirana v Rusiji, tudi prvi dve dirki, ki sta bili leta 1913 in 1914 v Sankt Petersburgu, je osvojil Benz, v tistih letih še brez Mercedesa.

Pirelli se je odločil, da na dirkališče ob morju pripelje gume z naslednjimi zmesmi;

C2 z belim napisom in obrobo, kar je mešanica Hard,
C3 z rumenim napisom in obrobo, kar je mešanica Medium in
C4 z rdečim napisom in obrobo, kar je mešanica Soft.

Celoten spekter gum je korak v smeri tršega izbora od lanskega in tudi za en korak trših kot prejšnji konec tedna v Singapurju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija