Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Toro Rosso,
Via Spallanzani 21
48018 Faenza (Ravenna)
Italija
Telefon: + 39 0546 696 111
Fax: + 39 0546 628 141
www.tororosso.com

Dirkalnik: STR14 Motor: Honda RA619H


Ime je dovolj zgovorno. Toro Rosso v prevodu pomeni rdeči bik ali Red Bull. Proizvajalec energetske pijače je leta 2005 odkupil moštvo od obubožanega Minardija, ki je bil pri navijačih priljubljen skoraj tako kot Ferrari, McLaren in ostali velikani. Ne zaradi rezultatov, saj v 21-letni zgodovini ni osvojil niti enih stopničk, skupaj le 38 točk, skratka nič omembe vrednega. Marsikdo bi obupal, Giancarlo Minardi pa se je boril, ne s konkurenco temveč s finančnimi težavami.

V devetdesetih letih pa so stroški v formuli ena poskočili v nebo in Minardi je vse bolj pešal. Na koncu je moštvo prodal avstralskemu poslovnežu Paulu Stoddartu, tudi on se je dolgo boril, vse bolj pa je postajalo jasno, da za Minardi ni prave prihodnosti. Na VN Belgije 2005 so sklicali skromno tiskovno konferenco, na kateri so objavili, da so moštvo prodali Red Bullu. Minardi se je dokončno preselil v zgodovino in nam bo ostal v spominu kot eno najbolj simpatičnih moštev iz začelja štartne vrste.

Toro Rosso ostaja v Minardijevi tovarni v Faenzi, gre pa za Red Bullovo mladinsko moštvo, v katerem se kalijo mladi upi. V prvi sezoni pod imenom Toro Rosso leta 2006 so izjemoma še vozili z omejenim desetvaljnim motorjem in svojim dirkalnikom, za leto 2007 pa so najeli Ferrarijeve motorje, dirkalnik pa je prišel iz tovarne Red Bull Technologies. Tako so bili dirkalniki Toro Rossa do leta 2009 v osnovi identični Red Bullovim, saj so pravila to dovoljevala.

2007 in 2008

Mala ekipa je vedno dobila Red Bullov dirkalnik z zamudo, a so sestrsko moštvo proti koncu sezone v letih 2007 in 2008 vedno znova ujeli in celo prehiteli, ko so spoznali dirkalnik, Red Bull pa se je ponavadi že osredotočal na prihodnost. Največji uspeh so dosegli v sezoni 2008, ko so na krilih Sebastiana Vettla osvojili pole position in zmago v mokri Monzi, kar je za zdaj edina zmaga bivšega Minardija. Na koncu leta so po točkovanju prehiteli prvo ekipo Red Bulla, sledilo pa je nekaj nepričakovanih sprememb.

Pri Red Bullu so že prej odločili, da bo Vettel vozil za prvo moštvo, nepričakovano pa je Gerhard Berger prodal svojo polovico moštva nazaj Didiju Mateschitzu in zapustil moštvo, saj je bil prepričan, da uspeha ne morejo ponoviti. Mateschitz ima trenutno v lasti celotno moštvo, a zanj išče kupca, saj Red Bull ne bo več financiral dveh moštev, ko bo morala vsaka narediti svoj dirkalnik.

2009

Prav zaradi finančne situacije moštva so za leto 2009 pri iskanju dirkačev pomembno vlogo igrali tudi dirkačevi sponzorji. Sebastien Buemi je bil kmalu potrjen za prvi sedež, za drugega pa sta se borila Sebastien Bourdais in Takuma Sato, a je na koncu svojo drugo priložnost dobil štirikratni prvak serije Champ Car Burdais. A Francoz ni opravičil slave prvaka, tako da je že sredi sezone zamenjal mladi Španec Jaime Alguersuari. Kljub temu pa to ni prineslo kakega večjega pomika naprej, tako da so sezono 2009 končali na osmem mestu z le osmimi osvojenimi točkami.

26
Danil
Kvjat
23
Alexander
Albon

Direktor: Dietrich Mateschitz
Športni direktor: Franz Tost
Tehnični direktor: Giorgo Ascanelli
Glavni dizajner: Rob Marshall (Red Bull Technologies)

Konstruktorski naslovi: 0
Dirkaški naslovi: 0
Število dirk: 166

Zmage: 1
Prva zmaga: V Italije (Monza) 2008 (Sebastian Vettel)
Zadnja zmaga: V Italije (Monza) 2008 (Sebastian Vettel)
Število točk: 48

Pole positioni: 1
Prvi pole: -
Zadnji pole: -
Najhitrejši krogi: 0


© Copyright 1999-2019 Avtomanija