Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ostali športi   |   Fernando Alonso prvič v Toyoti
Tako je potekal njegov LMP1 test v Bahrajnu
Fernando Alonso je opravil svoje prve kroge v WEC dirkalniku Toyote iz kategorije LMP1. In kako je potekal njegov tako imenovani Rookie test v Bahrajnu?
Bojan Vrbnjak
20. november 2017 | 8:11:02

Zvezdnik ekipe McLaren Fernando Alonso je slavil svojo premiero v Toyoti kategorije LMP1. Španec je za japonskega proizvajalca opravil tako imenovani Rookie test serije WEC, ki se že leta odvija po finalu sezone v Bahrajnu. In kako je potekal dan za Alonsa?

Fernando je bil v svojem prvem dnevu kot dirkač kategorije LMP1 zelo marljiv. Zasedel je mesto v dirkalniku številka 8, kot referenco pa so mu Japonci ob strani postavili stalnega dirkača Sebastiena Buemija. Že v dopoldanskem poskusu je Alonso odpeljal 37 krogov in se počasi približeval limitu dirkalnika. Na konci je bil Alonso najpočasnejši LMP1 dirkač dopoldneva. Njegov najboljši čas je bil 1:43,709 minute, kar je bilo za 1,6 sekunde počasneje od Buemija.

Z več dirkaške prakse se je Alonso v popoldanskem času nenehno izboljševal. Na koncu je odpeljal zajetnih 113 krogov, največ od vse nastopajočih dirkačev LMP1. V primerjavi z dopoldanskim nastopom je Alonso izboljšal čas kroga (1:43,013 minute) in s tem bil vsaj hitrejši od kolega novinca Thomasa Laurenta, ki je sedel v drugem dirkalniku Toyote. Najboljši čas dneva je postavil Timo Bernhard v Porscheju, ki je bil za 2,7 sekunde hitrejši od Alonsa.

In kaj je povedal Alonso po svojem premiernem nastopu v Toyoti? "To je bil zame zares sijajen dan. Voziti dirkalnik kategorije LMP1 je za vsakega dirkača lepa izkušnja, kajti ti dirkalniki so neverjetni za upravljanje. Skozi celotno razdaljo so zelo konstantni in to je zelo pozitivno. Že lep čas sem želel testirati takšen dirkalnik in danes mi je uspelo, zaradi česar sem zelo srečen."

O Alonsovem nastopu pa je spregovoril tudi tehnični direktor Toyote Pascal Vasselon: "Potem ko se je privadil na dirkalnik, smo s Fernandom opravili test pnevmatik in s tem nadaljevali delo z Mikeom Conwayom v drugem dirkalniku. To je bil za nas zares dober dan. Fernando je dopeljal več kot 100 krogov, torej več kot celoten dirkaški konec tedna formule ena. Z njim nismo opravili nobenega hitrega kroga z manjšo količino bencina. Ni šlo za nobeno osvajanje pokalov. Celoten dan smo vozili s polnim rezervoarjem in pri tem opravili kar se da veliko dela."

S premiernim nastopom v kategoriji LMP1 je Fernando Alonso opravil uspešen začetek v segmentu športnih avtomobilov. Že pred tedni so se pojavile govorice, da bi se lahko Alonso priključil Toyoti in se s tem podal na pot skupne zmage na znameniti dirki 24 ur Le Mansa. Govorice so se okrepile, ko je prišlo do potrditve Alonsovega štarta na 24 urni dirki Daytone v prihodnjem letu. Za mnoge zvezdnike iz scene športnih avtomobilov je Daytona dirka, da si v zimskem času naberejo potrebno prakso.

Alonso s tem nadaljuje svoj lov na tako imenovani Triple-Crown v motošportu. K temu Triple-Crownu spadajo zmage formule ena v Monaku, Indy500 in 24 ur Le Mansa. V zgodovini je ta prestižni Triple-Crown osvojil le en dirkač in sicer Graham Hill, svetovni prvak formule ena 1962 in 1968. Hill je tudi petkratni zmagovalec Monaka (1963, 1964, 1965, 1968 in 1969), leta 1966 je zmagala na Indy500, leta 1972 pa v Le Mansu. Alonso ima dve zmagi v Monaku (2006 in 2007), en nastop na Indy500. Sedaj sledi naslednji korak v Le Mansu, kjer bo nastopil v kategoriji LMP1.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Mitja Bonča
Toliko počasnejši? Kar malce čudno, od takega voznika bi pričakoval bolje. Je pa res, da je vprašanje kaj je testiral, najverjetneje ne hotlapping.
20.11.2017 15:16:12
andrej
če prebereš članek, izveš tudi to
20.11.2017 20:07:15
newsman
@andrej -
21.11.2017 7:17:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija