Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ostali športi   |   Odločilen korak za Jeana Todta
E-gokart na Olimpijskih igrah mladih
Letos bo na Olimpijskih igrah mladi v Buenos Airesu prvič tekmovanje v E-gokartu. Kakšen pomen ima to za krovno organizacijo FIA in česar se sedaj nadejajo za prihodnost.
Bojan Vrbnjak
6. junij 2018 | 7:27:36

V bližnji preteklosti smo bili vedno znova priča poskusom, da bi Grand Prix šport povezali z Olimpijskimi igrami. Spomnimo se želje Bernieja Ecclestonea, ki je želel podeljevati zlate, srebrne in bronaste medalje. Pa prizadevanje, da bi na poletnih Olimpijskih igrah izvedli eno izmed dirk sezone. Vse zaman. Ampak sedaj smo priča uspehu, kajti na letošnjih Olimpijskih igrah mladih, ki so na sporedu oktobra v Buenos Airesu v Argentini, bo dirkalni šport – sicer E-gokart – postal olimpijski.

To je na FIA športni konferenci v Manili ponosno oznanil predsednik FIA Jean Todt. "To je odločilen korak, kar se tiče priznanja FIA s strani IOC," pojasni Francoz, ki je s svojim prizadevanjem poskrbel za to, da je bila krovna organizacija FIA od januarja 2012 priznana s strani mednarodnega olimpijskega komiteja IOC.

IOC je moral za to črtati eno klavzulo, ki je prepovedovala športne zvrsti z mehanskim pogonom, FIA pa je morala za ta namen podpisati olimpijski statut, uvesti doping kontrole in ustanoviti dirkaško komisijo. Toda poskus, da bi z Olimpijsko Grand Prix dirko naredili naslednji korak, pa je spodletel. "Odkrito povedano je koncept Olimpijskih igre tekmovanje atletov in ne tekmovanje delovnih strojev. Iz tega razloga, z vsem spoštovanjem, motošporta ne moremo sprejeti v olimpijski program," je še leta 2012 ob obisku dirke formule ena v Silverstoneu povedal predsednik IOC Jacques Rogge.

Sprejem E-gokarta na Olimpijske igre mladih, odgovorni FIA vidijo kot veliko priložnost za celoten motošport. "To kaže na to, da se svet spreminja in zaradi tega moramo pri tej spremembi zavzeti vodilen položaj," tako Todt, ki zahteva nadaljnjo osredotočenje na sinergije med motošportom in inovacijami cestnih avtomobilov. S tem bi športu omogočili dolgoročen obstoj.

Tudi športni predsednik FIA in namestnik Todta Graham Stoker je goreč pristaš ideje, da se motošport približa Olimpijskim igram. "Igre mladih so možnost predstavitve za naš šport in zaradi tega želimo nastopiti s trajno obliko motošporta. Očitna rešitev pa je E-gokart." Udeležba v Argentini je tudi priložnost, da se na motošport v bodoče gleda povsem drugače kot doslej. "Sedaj lahko gremo do mednarodnih in nacionalnih olimpijskih komitejev in rečemo, da imamo šport, ki se bo prikazal na Olimpijskih igrah mladih. In s tem bo motošport pridobil na priznanju in podpori," doda Stoker.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija