e-mail avtorju Prejšnja stran.......
Avto F1-Magazin
GOLF - Zgodba o uspehu

GOLF IV 1,9 TDI GOLF z 1,9 litrskim turbodizelskim motorjem z direktnim vbrizgavanjem je resnično eden boljših v svojem razredu. S svojimi 110 konjskimi močmi se lahko resnično enakovredno kosa s svojimi bencinsko motoriziranimi brati podobne gibne prostornine.

Da se pri Volkswagnu spoznajo na dizelsko tehnologijo nam kot pionirji na tem področju pravzaprav dokazujejo že vrsto let. Davnega leta 1976 so kot prvi namestili dizelski štirivaljnik v avto nižjega razreda. Z razvojem generacij Golfov pa so izpopolnjevali tudi te motorje, tako se jim je od začetnih 50 KM v Golfih prve generacije moč povečevala na 54 oz. 70 pri turbidizlih in 80 v primeru dodanega hladilnika polnilnega zraka v drugi generaciji. Hkrati s tem pa so motorji postajali vse tišji in čistejši. Prelomnico je pomenila razvoj novega 1,9 litrskega dizla z neposrednim vbrizgom goriva v valj, ki se vrti še v Golfih četrte generacije. Tudi ta motor so postopno izpopolnjevali tako, da sta danes na voljo dve različici TDI z 90 in 110 KM ter različica z neposrednim vbrizgom brez turbo polnilnika, ki zmore 50 kW (68 KM). Pred kratkim pa so predstavili še visokotlačni (vbrizgalni tlak do 2050 bar) motor z oznako TDI, ki deluje na principu črpalka - šoba in predstavlja alternativo vse bolj razširjenim "common rail" dizlom. Na žalost pa je zaenkrat na voljo le v Passatu.

Trenutno najbolje motorizirani dizelski Golf se ponaša s 110 konjskimi močmi in navorom 235 Nm pri 1900 vrtljajih v minuti, dovolj pa ga je na voljo v vseh območjih vrtljajev. To omogoča lenarjenje s prestavno ročico po eni strani, po drugi pa ponuja dobre zmogljivosti pri približevanju rdečemu polju vrtljajev. Naslednja pozitivna lastnost tega Golfa je varčnost, saj se poraba pri normalni vožnji giblje okoli 6 litrov. Živahnost dokazuje s pospeški okoli 10,5 s do 100 km/h in končno hitrostjo blizu 200 km/h. Poleg motornega bisera se Golf prikupi še z dovršeno oblikovano notranjostjo, kjer so vsa stikala točno tam, kjer morajo biti. Armaturna plošča je modro osvetljena, sedeži pa so temeljiti in nudijo dovolj bočnega oprijema. Voznik se torej nad delovnim okoljem ne bo pritoževal, saj se mu ponuja obilo možnosti nastavitve sedeža in volana tako, da vsakdo lahko poišče željen položaj. Motece je edino desno stransko ogledalo, ki je premajhno in ne nudi zadostnega vidnega polja za vozilom. Tudi potniki na zadnji klopi imajo dovolj prostora za noge in glavo, tudi višjerasli.

Nekoliko višjo nabavno ceno Golf opraviči z bogato serijsko opremo, ki vključuje ne glede na stopnjo opremljenosti (basis, trendline, highline ali comfortline) vso pasivno in aktivno varnost (oba varnostna meha, ABS zavorni sistem oplemeniten z dodatkom EBV, ki enakomerno porazdeli zavorno moč med prednjimi in zadnjimi kolesi, nov sistem pritrditve otroškega sedeža). Tudi za udobje je v osnovi poskrbljeno, z po višini nastavljivima sprednjima sedežema, zatemnjenimi stekli, in po višini nastavljivim volanom. Sicer pa je spisek doplačilne opreme dolg in si lahko vsakdo zaželi tisto, kar mu najbolj ustreza.

Golf IV 1,9 TDI torej spet postavlja nova merila v svojem razredu, ki se upravičeno imenuje po njem. Prepoznali ga boste najlaže po rdeči črki TDI in dvojni navzdol zakrivljeni izpušni cevi.Še posebej navdušuje ljubitelje dizlov, branijo pa se ga ne niti najbolj zagrizeni zagovorniki bencinskih motorjev.


Tehnični podatki:

Motor:

Zasnova

4-valjni, vrstni

Gibna prostornina (ccm)

1896

Največja moč (kW/KM pri min-1)

81/110 pri 4150

Največji navor (Nm pri min-1)

235 pri 1900

Število ventilov na valj

2

Menjalnik

5 stopenjski - ročni

Vozilo:

Prednja prema

Vzmetni nogi

Zadnja prema

Poltoga

Dolžina x širina x višina (m)

4,15 x 1,74 x 1,44

Posoda za gorivo (l)

55

Prtljažnik (l)

330/1185

Zmogljivosti:

Največja hitrost (km/h)

193

Pospeški 0 - 100 km/h (s)

10,6

Poraba goriva DIN (MVEG) (l)

3,8//5,1/5,6 (4,9)


piše : T.Visinski