Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Črno zlato Formule 1

Intervju: Mario Isola
Črno zlato Formule 1
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.09.2022 00:24

Na VN Nizozemske smo imeli priložnost opraviti ekskluzivni intervju z vodjo Pirellija za F1 in motošport, Mariom Isolo.

Milan Klemenc Milan Klemenc

Gume so v F1 eden izmed pomembnih sestavnih delov, brez katerih je dirkalnik F1 le nepremičnina. V 11 letih, odkar se je vrnil Pirreli, se je spremenilo ogromno.

Vsaka dirka se vrti okoli strategije, ki je tako ali drugače posrečena ali neposrečena, da o zmešnjavah v garažah in na mestih za menjavo v boksih niti ne govorimo. To so trenutki kjer se lomi dirka in kjer odločajo delčki sekunde, je mesto kjer je potrebno sprejeti odločitev, katero zmes izbrati in hitro lahko pride do šuma v komunikaciji. To je žar borbe in želje po uspehu, ki prinaša napake in poraze, ki so emocionalno zelo boleči. Ničkolikokrat se je pripetilo, da so pozabili kakšno gumo, kakšen vijak ne prime kot bi moral, dvigalka ostane v zataknjena in še bi lahko naštevali. A gume so tiste, katere največkrat krojijo usodo poteka dirke in zato jim pravimo črno zlato.

Pozdravljeni g. Isola, hvala, da ste si vzeli čas za Avtomanijo.  Pirelli se je v F1 vrnil pred 11 leti in v teh letih smo videli sprememb in veliko stvari, ki so se zgodilo zaradi gum. Kakšen je vaš pogled na teh 11 let?

Lahko rečem, da je to dolga doba, v kateri smo videli ogromno sprememb, od uvedbe hibridne ere, do širših dirkalnikov, spremembe aerodinamike in sedaj še 18-palčnih gum. Če ste opremljevalec gum za F1, morate gume razvijati iz leta v leto, na eni strani zaradi zmogljivosti dirkalnikov, na drugi pa zaradi zahtevanih karakteristik. Generalno gledano smo zadovoljni s to izkušnjo in veseli, da smo lahko opremljevalec gum za F1.

Povedati moram, da F1 uporabljamo kot odprt laboratorij za razvoj tehnologij, ki se kaže na samih dirkah in moramo priznati, da smo zadovoljni, da imamo tako močno prvenstvo in ni drugega prvenstva, ki bi pritegnilo toliko gledalcev kot F1, kar vidimo tudi na povečanju obiska gledalcev in predvsem obiska mlajših generacij.

Letos je F1 prešla iz 13-palčnih na 18-palčne gume, katere so po vašem mnenju prednosti in katere slabosti tako za razvoj kakor tudi za F1?

Kot sem povedal, je F1 odprt laboratorij in 18-palčna dimenzija gum se uporablja že v večini cestnih vozil. Povedati moram, da smo tudi v času 13-palčnih gum prenašali tehnologijo iz F1 na cestna vozila, tako pri strukturi, uporabi materialov kot pri proizvodnih procesih. Imamo ogromno izkušenj iz drugih serij in kot primer naj navedem,  da so gume za GT zelo podobne ostalim serijam in je prenos v F1 pomenil bistveno lažji prehod, saj smo imeli zelo veliko informacij.

Črno zlato Formule 1

V letošnjem letu boste izvedli dve testiranji v okviru dirkaškega vikenda, enega v Austinu v ZDA in drugega v Suzuki na Japonskem. Zakaj ste se odločili, da opravite test gum ravno na teh dveh dirkališčih in ali boste zaradi tega izpustili testiranja gum po končanem prvenstvu v Abu Dhabiju?

Realnost je takšna, da imamo naslednjo sezono na urniku 24 dirk in letos 22, kar za nas pomeni, da smo izjemno zasedeni in je težko najti časovni okvir, kjer bi lahko testirali naše gume.  V evropskem delu sezone imamo možnost in priložnost, da po končanem dirkaškem vikendu na dirkališčih še nekaj dni preizkušamo gume, ampak letos je to izjemno omejeno.  Tako smo pogledali koledar in nato v razgovorih z ekipami predlagali, da bi v okviru dirkaških vikendov izbrali dve dirkališči z drugačno strukturo asfaltne površine ter nato v okviru prostih treningov izvedli test gum. Naš cilj je prepoznati prednosti in slabosti drugačnih površin ter pridobiti dovolj informacij, ki bodo pripomogle pri načrtovanju gum. Menim, da je to dobra ideja za prihodnost, ki nam pušča odprtih več možnosti in uporaba mešanice med rednim programom prostih treningov in testiranja gum kakor tudi uporabo dirkališč v torek in sredo po končanih dirkaških vikendih.

Kako je F1 sprejela ta predlog in kako so se na vaš predlog odzvala moštva?

Moštva imajo svoje delovne urnike bolj ali manj dodelane in vsekakor jim je naš predlog podrl časovnico. Vendar so predlagan model sprejeli z odobravanjem in nas razumejo, da potrebujemo testiranja, če želimo razvijati gume, še posebej če želimo spremeniti cilj, ki jim je blizu. Moram priznati, da imamo z vsemi moštvi odlične odnose in več kot odlično sodelujemo in vedno odprto diskutiramo o predlogih in možnostih za izboljšanje gum in kar nekaj predlogov je prišlo s strani moštev.

Črno zlato Formule 1

Kot se spomnim, je bilo po koncu sezone leta 2019 testiranje gum za sezono 2020 in po končanih testiranjih je prišlo do nasprotovanja in pritiskih moštev, da bi uporabila gume, ki ste jih pripravili za sezono 2020. Zanima me, ali se lahko kaj podobnega pripeti tudi konec testiranj?

Menim, da kaj takšnega ni za pričakovati, proces razvoja je drugačen, kot je bil pred leti, tudi pravila so drugačna, kakor tudi struktura dirkalnikov v primerjavi s takratnimi dirkalniki. Poizkušamo najti elemente, ki bodo vplivali na nastavitve dirkalnikov, da bodo le ti manj podkrmiljeni, pri čemer se poslužujemo programske opreme, ki nam omogoča, da pridemo do nevidnih informacij, ki jih ne dobimo neposredno od dirkalnikov. Gre za različne dirkalnike, ki delujejo drugače kot drugi v dani situaciji in je delo zelo težavno, da najdemo neko pravo razmerje, ki bo ustrezalo vsem dirkalnikom. Z načinom pristopa se strinjajo vse ekipe, ki pa si želijo, da najdemo čim več oprijema in čim bližje optimalnem oknu ogretja gume.  S predlogom ekip se strinjamo in že delamo v tej smeri. Za Abu Dhabi je načrtovan en dan testiranj po dirki in sicer v torek, kjer bomo predstavili nove specifikacije in zmesi gum za sezono 2023.

Nam lahko poveste, v katero smer bo šel razvoj gum v prihodnje, glede na to, da ste že omenili, da si ekipe želijo več oprijema. Boste pripravili gume, ki bodo manj temperaturno občutljive, predvsem pa, da bo temperaturno območje večje in oprijem večji, konec koncev navijači in dirkači si želijo voziti na polno?

Menim, da bodo nove gume manj občutljive na pregrevanje, ampak bodo imele še vedno termalno degradacijo, ker drugače je nesmiselno, da imamo tri različne zmesi gum, če se le te ne bodo obrabljale. Ostaja trda, ki je počasnejša, vendar konsistentna, mehka, ki je hitrejša in se hitreje obrablja in seveda vmesna. Zaradi tega moramo imeti različne gume z različnimi karakteristikami. Termalna degradacija gume je nekaj, kar nas pripelje do debate, kateri voznik je bolj prizanesljiv do gum in lahko vozijo na polno, pri čemer je njihov stil vožnje tak, da se gume izrabljajo bistveno manj kot pri drugih voznikih,  predvsem zahvaljujoč novim pravilom in novi strukturi dirkalnikov.

Sedaj lahko dirkate za dirkalnikom in ne izgubite pritiska k tlom in ni več umazanega zraka, kar je le pokazatelj, da je bila odločitev glede spremembe pravil pravilna in predvsem, da se gume obnašajo, kot je bilo pričakovano. Prihaja do več prehitevanj, imamo več akcije na progi, dirkači vozijo bolj na polno  in to je to, kar smo želeli doseči.

Črno zlato Formule 1

Za konec še eno vprašanje, ki je dokaj statistično podprto. Ugotovili smo namreč, da se v letošnji sezoni nobeno moštvo ni poslužilo vaših predlogov pri izbiri strategije. Zakaj prihaja do takšnih razkorakov med vašimi predlogi in odločitvah moštev?

Poglejte, mi podamo naše napovedi in možne kombinacije, ki jih pripravimo na dan pred dirko na podlagi podatkov, ki smo jih zbrali do nedelje. Zavedati se moramo, da vsak dirkalnik drugače obrablja gume in vsak dirkač ima drugačen stil vožnje. Zaradi tega si moštva sama pripravijo svoje napovedi, ki pa jih med dirko velikokrat spremenijo.

Kako pa bi bilo, če bi vsa moštva naredila enako, potem bi ne bilo več zanimivo. Mi damo medijem in gledalcem naša predvidevanja oz. napovedi, da lahko vsaj malo pričakujejo, kdaj se bo kaj zgodilo. Včasih imamo drugačen razvoj dogajanja na progi, drugačno stanje proge, drugačne temperature, kar je vsekakor odlično, saj to pomeni, da ne moremo imeti vsega pod kontrolo in če bi bilo temu tako, bi bilo dolgočasno, kar pa se vsi strnjamo, da ni dobro za F1.

Mi delamo to zaradi tega, da damo idejo oziroma izhodišča, moštva pa nato sama opravijo analize svojih podatkov in ocenijo svoje zmogljivosti, degradacijo gum, graining – zrnatost (zrnatost se pojavi, ko se gumijasti trakovi odtrgajo z gume in se takoj prilepijo nazaj na vročo površino gume. To ustvarja neravno, neenakomerno površino, ki otežuje zaviranje in zavijanje, hkrati pa zmanjšuje oprijem) ipd., ter si nato pripravijo strategijo, ki pa se lahko razlikuje od naše strategije.

G. Isola hvala vam za vaš čas in želimo vam veliko uspeha še naprej.

Hvala tudi vam in lep pozdrav!

ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija