Pol stoletja varnostnega avta

Nekoč in danes
Pol stoletja varnostnega avta
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.06.2023 22:27

Varnostni avto je na kanadski dirki praznoval 50-letnico svojega obstoja.

Urša Prosenjak

Varnostni avto je bil prvič uporabljen na dirki za Veliko nagrado Kanade leta 1973, ki je potekala na Mosport Parku, starem dirkališču, kjer je bila dirka organizirana do leta 1977. Zaradi zahtevnih vremenskih pogojev so se incidenti kar vrstili in da bi vnesli nekaj reda v kaos, so na stezo poslali Porsche 914 z nekdanjim kanadskim dirkačem Eppiem Wietzesom za volanom. A stvari niso potekale gladko. Varnostni avto je izbral napačnega vodilnega dirkača, kar je pomešalo vrstni red in trajalo je več ur, preden so razvozlali, kdo je pravzaprav zmagal. Pokal je pripadel Petru Revsonu.

Pol stoletja varnostnega avta

Minilo je kar 20 let, preden je Formula 1 uvedla varnostni avto na vseh dirkah. Vse do leta 1993 so ga uporabili le občasno, v njegovi vlogi pa se je v osemdesetih letih preizkusil tudi Lamborghini Countach.

Pol stoletja varnostnega avta

Sprva je moral varnostni avto priskrbeti vsak posamezen organizator dirke, kar je vodilo do pestrega nabora modelov. Na brazilski dirki leta 1993 je to nalogo prevzel Fiat Tempra, na britanski istega leta pa Ford Escort Cosworth. Leto kasneje je za red na stezi med japonsko dirko skrbela Honda Prelude, na argentinski dirki leta 1996 pa Renault Clio.

Pol stoletja varnostnega avta

Sredi sezone 1996 se je to spremenilo, Formula 1 se je z Mercedesom dogovorila, da bo priskrbel varnostne avtomobile za vse dirke in ta dogovor velja še danes.

Pol stoletja varnostnega avta

Leta 2000 je varnostni avto dobil še drugo stalnico, voznika Bernda Maylanderja, ki to nalogo opravlja še danes, dolžnost pa je v vseh letih prepustil drugim le nekajkrat. Skozi zadnji dve desetletji je bilo uvedenih več sprememb, predvsem se je zamenjalo več modelov varnostnega avta, največja sprememba pa je nastopila leta 2021. Tradicionalno srebrno barvo je zamenjala rdeča z namenom večje vidljivosti, rdečemu Mercedesu pa se je pridružil zeleni Aston Martin. Znamki zdaj izmenično skrbita za varnost dirkačev ob rumeni zastavi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
JohnnyEnglish23.06.2023 22:09
hehe ma kje so tempro najdli :) al so ble to kšne močne mašine? glede na sliko mi glih ne deluje nek stroj
byrkus24.06.2023 01:07
In seveda, kak bi lahko pozabili... Opel vectra v Imoli '94...
James8730.06.2023 18:52
@byrkus, se karavan ce se prav spomnim
© Copyright 1999-2023 Avtomanija