Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Kdaj lahko Verstappen tretjič postane svetovni prvak?

MAtematika
Kdaj lahko Verstappen tretjič postane svetovni prvak?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.08.2023 09:31

Po 13 letošnjih dirkah (12, če odštejemo Imolo) je Verstappen zanesljivo na poti do tretjega naslova svetovnega prvaka.

Artur Švarc Red Bull

Verjetnost, da se to ne bi zgodilo, je zelo zelo majhna. S tremi naslovi se bo izenačil z Brabhamom, Stewartom, Laudo, Piquetom in Senno. Trenutno v prvenstvu vodi 138 točk pred Perezom, po devetih zaporednih zmagah, s čimer se je na vrhu tega rekorda izenačil z Ascarijem in Vettlom, pa ga ta vikend v Monzi zelo verjetno čaka še 10.

Le še sedem dirkačev je, ki lahko teoretično še osvojijo naslov svetovnega prvaka, zadnji na listi je na sedmem mestu George Russell, medtem ko Norris nima več nobenih teoretičnih možnosti, tudi če Verstappen danes neha dirkati. Ostali kandidati so SAinz, Leclerc, Hamilton, Alonso in Perez. Edini, ki bi realistično lahko še ogrozil Verstappna, je njegov moštveni kolega, pa še za to bi se morale zgoditi izjemne okoliščine.

Če bo Verstappen dobil Italijo in Singapur in tam osvojil še točko za najhitrejši krog in bo Perez ostal brez uvrstitve, bo tretji naslov osvojil v Suzuki. Gledano statistično se bo s tem izenačil s Schumacherjem po številu dirk, ki so še ostale do konca sezone, ko je osvojil naslov, a v odostotkih dirk je Schumacher nedosegljiv, prvak je postal po 64 % odpeljane sezone, Verstappnu bi to uspelo pri 73 %. Vseeno pa bi na tak način izboljšal svoj lanski dosežek, ko je postal prvak štiri dirke pred koncem. Če bo Nizozemec še naprej zmagoval, vendar ne bo dosegel najhitrejšega kroga, potem se bo veselil v Katarju. Tudi če bo Perez na vsaki dirki drugi.

Eden od malo verjetnih scenarijev je, da od tega vikenda Verstappen ne bo dobil več nobene dirke, kar pa vseeno ne pomeni, da bi moral trepetati za naslov. Če bo Max 2. na vseh preostalih dirkah in sprintih, bo naslov osvojil 3 dirke pred koncem, v Mehiki. Če pa bo samo tretji, bo prvak na predzadnji dirki v Las Vegasu.

Koliko dirk si lahko Max privošči, da ne konča dirke? Glede na zanesljivost dirkalnika in dejstva, da je bil Max letos najslabši drugi na dveh dirkah, v Saudski Arabiji in Azerbajdžanu, 11-krat pa je zmagal, lahko kar pet dirk in še dva sprinta v Katarju in Austinu ostane brez točk in še vedno postane prvak. Z drugimi številkami, Manjka lahko kar 23 % sezone, pa bo še vedno prvak.

Tu je še njegovo moštvo, Red Bull, ki ga čaka šesti naslov prvaka. Red Bull ima pred Mercedesom zajetnih 285 točk prednosti, v teoriji pa je še pet ekip sposobnih osvojiti naslov, tudi McLaren, Ferrari in Aston Martin. A to je le teorija, saj je samo vprašanje časa, kdaj bodo Biki zakoličili svoj teritorij. To se lahko najprej zgodi v Singapurju, če v Monzi osvojijo dvojno zmago in še najhitrejši krog, v Singapurju pa dobijo vsaj 24 točk, Mercedes pa nobene. Tudi če bi Mercedes zdaj zmagoval z dvojnimi zmagami na vsaki preostali dirki, bi Red Bull še vedno postal prvak v ZDA. V smislu točk brez dirk pa si lahko Red bull privošči dve popolni ničli do konca sezone.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
F1_tom31.08.2023 11:22
*drugič
WrongWorld31.08.2023 18:27
tale debata je brezpredmetna... dominantni dirkalnik ima in praktično noben ga ne more vreči s trona. še internih bojev nimata s perezom tak da je dolgočasno.
deyych31.08.2023 18:47
Šestič*
majkinotrajt01.09.2023 15:39
lojz 6
© Copyright 1999-2023 Avtomanija