Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Zakaj se je Perez vrnil na stezo?

Neobičajna poteza
Zakaj se je Perez vrnil na stezo?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.09.2023 22:39

Za Sergia Pereza se je japonska dirka odvijala dokaj nenavadno. Potem, ko se je zdelo, da je že opravil z letošnjo Suzuko, se je vrnil na stezo. Kaj točno se je dogajalo?

Urša Prosenjak HB Press

Po dotiku z Lewisom Hamiltonom takoj po začetku dirke si je Perez poškodoval prednje krilce, zaradi česar je moral v boks. Dirko je nadaljeval, a je pri prehitevanju Kevina Magnussena spet prišlo do dotika, ki pa je tokrat povzročil tolikšno škodo, da se je ekipa odločila umakniti Pereza iz dirke.

Zaradi incidenta z Magnussenom je Perez dobil pet sekund kazni, a ker je že zapusil dirko, kazni ni mogel odslužiti. Zaradi člena 54.3 v pravilih FIA bi to vplivalo na njegovo naslednjo dirko v Katarju. Pravila nameč določajo, da če je dirkaču izrečena katera koli izmed štirih kazni, med katere spada tudi petsekundna časovna kazen, pa je dirkač ne more odslužiti kazni zaradi odstopa, lahko komisarji vozniku naložijo kazen startnega mesta na njegovi naslednji dirki.«

Z vrnitvijo na stezo je Perez tako odslužil kazen že v Suzuki in se s tem izognil posledicam za prihajajočo dirko.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
WrongWorld24.09.2023 23:23
matr so pa res dobri v tolmačenju teh pravil
ripmork24.09.2023 23:26
Brihtno so tole rešili. Naslednji korak bi bil, da bi Sergio na zalogo naredil še nekaj 5 sekundnih postankov za vnaprej (zih bi prav prišli) :D
byrkus25.09.2023 06:27
Perez je ves cas sedel v avtu, kake pol ure, ce ne vec. Ce bi ga zapustil, bi odstopil; v bistvu je samo bil na ekstremno dolgem postanku. On sploh ni odstopil, po crki pravilnika, dokler ni kazni odsluzil, in POTEM zapustil avta. ???? Cesa podobnega ne pomnim se od casa Rossa Brawna dalje.
Neobremenjen25.09.2023 07:11
Brykus, ne vem točno kdaj so komisarji sprejeli odločitev o tem, da Perez dobi kazen, a dvomim da v tem kratkem času, kolikor je Perez potreboval do boxov. Če vendarle da, ali ne bi bilo potem bolj logično, da bi namesto v garažo zapeljal na mesto za menjavo gum, odsedel kazen, zamenjal gume in ugasnil avto? Če pa so potrebovali več časa, pa dvomim da je Perez ves čas sedel v kokpitu in čakal, kaj bodo komisarji sklenili. V 16. krogu je bilo na semaforju že zapisano PER - OUT.
delfy25.09.2023 07:37
@byrkus: si ti sploh gledu dirko? Perez je zapustil avto in ga je okol 30+ kroga pokazal, kako bo nazaj vstopu v avto ...
Neobremenjen25.09.2023 09:30
delfy ima prav. V 27. krogu, Perez leze nazaj v avto.
Neobremenjen25.09.2023 09:39
Mislim, da novo pravilo, ki je bilo uvedeno po dirki v Silverstonu, ko je Russel zapustil vozilo in šel čekirat Žoua. Ćlen 26.18 pravi da ko dirkač na dirkališču enkrat zapusti dirkalnik se smtra da je odstopil. V originalu: Article 26.18 states that “any car abandoned on the circuit by its driver, even temporarily, shall be considered as withdrawn from the session”. The revised rule means that drivers will be considered to have effectively retired from the race the instant they step out of the car, with no opportunity for them to climb back into the cockpit and continue in a practice, qualifying, sprint race or grand prix session. Ergo, če to upoštevamo, bo moral Perez kazen odslužiti na naslednji dirki. Ali pa to ne velja če iz avta izstopiš v garaži?
mare.25.09.2023 10:06
Te komisarje bi jaz vse razpustil.. vsi za v penzijo. Pa kakšna pravila so to.. Kakšna kazen, če je itak odstopil. Zato pa gledamo takšne bedarije, da gre nazaj na stezo za en krog. brez veze.
mare.25.09.2023 10:25
Te komisarje bi jaz vse razpustil.. vsi za v penzijo. Pa kakšna pravila so to.. Kakšna kazen, če je itak odstopil. Zato pa gledamo takšne bedarije, da gre nazaj na stezo za en krog. brez veze.
Tinito26.09.2023 07:09
Naj nam vrnejo formulo iz časov Senne, Mansla, Prosta...To zdaj je ena sam zmešnjava...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija