Težko prigaran pole za Verstappna

Sobota - kvalifikacije
Težko prigaran pole za Verstappna
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.05.2024 17:06

Na kvalifikacijah za VN Emilije Romanje se je najboljšega startnega položaja veselil Max Verstappen, ki pa je imel na koncu precej sreče, da ga nista prehitela oba McLarna . Oscarja Piastrija je namreč od vrha ločilo samo 7 stotink sekunde, še dodatni dve stotinki pa je zaostal Lando Norris. Četrto mesto je osvojil Charles Leclerc.

Matej Natek

Formula 1 je znova potrdila, kaj se zgodi, ko širša javnost prehitro odpiše dirkača Verstappnovega kova. Nizozemski dirkač se namreč na prostih treningih ni pretirano proslavil, zaradi česar se je že zdelo, da se utegne njegova serija najboljših startnih položajev vendarle končati. Toda kot že tolikokrat v zadnjem obdobju, je Verstappen znova pametno tempiral svojo formo in bil do Q3 znova neulovljiv. Kljub temu pa nikakor ne moremo govoriti o dominiranju. Pa čeprav je bil prvi vtis po njegovih hitrih krogih (najprej 1:14.869, nato 1:14.746), ko se je kot prvi spustil pod minuto in 15 sekund, povsem drugačen.

Prvi napad je pripravil Ferrarijev dvojec, ki pa Verstappnovemu dosežku na manj kot 2 desetinki sekunde zaostanka (Leclerc) ni uspel približati. Zato pa je bilo bolj napeto, ko sta se po dirkališču Enza in Dina Ferrarija zapodila še oba McLarna, ki sta bila v 2. in 3. sektorju celo najhitrejša. A odločale so stotinke sekunde, ki pa so bile znova na Nizozemčevi strani. McLarnov interni dvoboj pa je tokrat dobil Piastri. Ki pa za zdaj še nima zagotovljenega mesta v 1. startni vrsti. Avstralec je namreč zaradi oviranja Magnussna (v Q2) pod drobnogledom s strani komisarjev, zaradi česar ne bi bilo prav nič presenetljivo, če bi ga doletela kazen.

Do takrat ostajata McLarna Verstappnova najbližja zasledovalca, za jutrišnjo dirko pa nikakor ne gre odpisati Leclerca in Sainza, ki bosta startala neposredno za omenjeno trojico. Bistveno težje delo v boju za vrh čaka Mercedes, saj je Russell na 6. mestu zaostal skoraj pol sekunde. Hamiltona pa je poleg vseh omenjenih tokrat premagal še Cunoda. A velja poudariti, da je japonski dirkač že celoten konec tedna zelo razpoložen in tudi bistveno hitrejši od Ricciarda. Slednji je bil tokrat sicer kar deveti, mesto pred Hülkenbergom.

Z izpadom v 2. delu kvalifikacij je tokrat nedvomno razočaral Perez, ki bi se moral z Red Bullom uvrščati bistveno višje od 11. mesta. Povsem ponesrečene kvalifikacije pa so za Alonsom, ki si je delo otežil že z nesrečo, ki jo je doživel na zadnjem prostem treningu. Špančev dirkalnik je bil namreč pripravljen prav v zadnjem trenutku. A kaj, ko je moral po napakah v 1. sektorju predčasno prekiniti prav oba poskusa. Jutrišnjo dirko bo posledično začel iz zadnje vrste.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
redbull18.05.2024 21:20
Redbull ne dominira več, kaže se forma dirkača
Jakec18.05.2024 21:25
Bomo vidli,ce se kaj res pozna,ko so Neweya ze odrezali...
matt018.05.2024 22:07
Ha ha ja, Newey jim je že prvi teden spojlerje skril ane :) Kje pa je Mariači, nekje enajsti? Mogoče jih je skril samo njemu :D
puzzler18.05.2024 23:03
.... Ce bo slo tko naprej bo kr zajebano za konstruktorski naslov RB-ja...
hubertfast19.05.2024 06:03
A je Hamilton fural z zategnjeno ročno?
RenaultF119.05.2024 06:33
Ne kladivo je doma pozabil :-)
smiljan1319.05.2024 09:48
Piastri je dobil kazen, in bo začel s petega mesta.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija