Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Varnost je del športa

Bernd Mayländer
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.09.2013 15:42

Danes mineva natanko 40 let, ko je na dirki za VN Kanade prvič v zgodovini formule ena na stezo zapeljal varnostni avto.

Artur Švarc

Na dirki za VN Kanade leta 1973 je bil v formuli ena prvič uporabljen varnostni avto. Eppie Wietzes je z rumenim Porschejem 914 zapeljal na stezo po nesreči med Francoisom Cevertom in Jodyem Scheckterjem, vendar je pomotoma ostal pred dirkalnikom Iso-Marlboro Howdena Ganleya. To je nekaterim dirkačem omogočilo – vključno s poznejšim zmagovalcem Peterom Revsonom, da so pridobili en krog.

Od leta 2000 naprej varnostni avto upravlja Bernd Mayländer. 42-letnik je med letoma 2001 in 2004 dirkal v nemški seriji DTM, leta 2000 pa je skupaj z Uwejem Alzenom, Michaelom Bartelsem in Altfridom Hegerjem v Porscheju 996 GT3 R zmagal na 24-urni dirki Nürburgringa.

Ali si kot dirkač maral varnostne avte?

BM: "Včasih sem bil vesel, če sem videl varnostni avto, včasih pa tudi ne. To je v neki meri loterija."

Leta 2012 smo bili v Singapurju priča najdaljši fazi varnostnega avta (9 krogov) v zgodovini te dirke. Kaj si takrat pomišljal?

BM: "Singapur ali Monako sta ulični stezi in tukaj je verjetnost varnostnega avta največja. S tem nimam težav. Brez težav lahko odpeljem devet krogov. Toda najraje ne bi odpeljali nobenega kroga. Na dirki serije GP2 popoldan sem bil prepričan, da bom moral odpeljati nekaj krogov. Toda to ni bilo potrebno."

Kaj čutiš pri startu dirke?

BM: "Vsakič je to povišanje adrenalina. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. To je del službe v varnostnem avtu."

Na kaj misliš v času, ko čakaš?

BM: "Vidiš luči na semaforju, ki se ugasnejo. V prvih dveh ali treh zavojih sem vedno v polni pripravljenosti. Če se kaj pripeti, moram ujeti vodilnega. Preprečiti moram, da zaradi nesreče pride do zaprtja steze. Če se nič ne zgodi, se odpeljem na svoje mesto in spremljam dirko."

Ali se spomniš svojega prvega posredovanja kot voznik varnostnega avta?

BM: "Seveda. To je bilo leta 2000 v Avstraliji. Bilo je to moje prvo posredovanje, ko je prišlo do hudega trčenja Jacquesa Villeneuva v zavoju številka 3. Huda nesreča, pri kateri je življenje izgubil gasilec."

Ali se spomniš svojega najdaljšega posredovanja?

BM: "Merjeno po času je bilo to 12. junija 2011 v Kanadi. Dirko smo prekinili in čakali na vremensko napoved. Prenehalo je deževati in imeli smo novi štart dirke. Tukaj ni šlo za veliko dramo, nihče ni bil poškodovan. Vettel je bil na pole positionu in dirko je dobil Jenson Button. Na dirki v Fudžiju leta 2007 je bilo bolj zapleteno, ko je proti koncu dirke prišlo do trčenja med Fernandom Alonsom in Lewisom Hamiltonom, ki je dirko začel iz najboljšega startnega mesta."

Ali se spomniš faze varnostnega avta v težkih pogojih?

BM: "Dirka za VN Japonske leta 2007 je bila verjetno najtežja. Bil sem več kot 20 krogov na stezi in lahko sem občutil, da moje pnevmatike niso bile več najboljše. Nisem imel strahu za svojo varnost. V varnostnem avtu vodiš dirko, toda vožnja je vedno na limiti, čeprav ne dirkaš. Poročal sem vodstvu dirke, ko so se vremenski pogoji spremenili."

Ali dirkači razumejo varnostni avto?

BM: "Vem, da dirkači, ko dirko vodijo z veliko prednostjo, niso ravno srečni, ko na stezi vidijo varnostni avto."

Ali lahko varnosti avto uniči dirko ali jo spremeni?

BM: "V tem primeru je potrebno zamenjati strategijo. Toda to je za vse dirkače enako."

Danes varnostni avto slavi svoj 40. rojstni dan. Ali obstajajo možnosti za izboljšave?

BM: "To ni moja odločitev. Varnost je del športa."

    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija