Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Prva hitra proga v Afriki

Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.01.2019 14:12

Konec lanskega leta so v Maroku odprli prvo hitro progo v Afriki, ki je dobila ime Al Boraq.

Artur Švarc

Proga med Tangerjem ob Gibraltarski ožini in Kenitro na atlantski obali meri 186 kilometrov in je bila zgrajena za hitrosti do 320 km/h. Odsek sestavlja tudi 13 viaduktov v skupni dolžini 10 kilometrov.

Progo sta za poskusno obratovanje 15. novembra odprla maroški kralj Mohamed VI in francoski predsednik Macron. Kralj je ob tej priložnosti prvo hitro progo na afriški celini poimenoval Al Boraq, po mistični krilati pojavi, ki v njihovi mitologiji prenaša preroke.

137-kilometrski odsek od Kenitre do Casablance preko Rabata pa so nadgradili na 160 km/h in dodali še tretji tir za povečanje kapacitet. Ta odsek bo v prvi polovici letošnjega leta pripravljen za 220 km/h.

Pot od Tangerja do Casablance bo trajala 2 uri in 10 minut, kar bo več kot prepolovilo dosedanje štiri ure in 45 minut. Nacionalni operater ONCF računa, da bodo v prvih treh letih prepeljali 6 milijonov potnikov.

Že prihodnje leto bodo Maročani začeli nadgrajevati tudi krak od Kenitre do Casablance, ki bo skupni čas potovanja skrajšala le na uro in pol za 323 kilometrov.

Maroko je pri Alstomu za to progo kupil 12 Euroduplexov, vsak ima dva pogonska modula in 8 potniških vagonov, ki v dveh razredih sprejmejo 533 potnikov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija