Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Strici so mi povedali

Srečanje lastnikov Renaulta Avantime
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.06.2023 09:42

Svet je poln naključij - le dan po naši zgodbi o enem čudovitem Renaultovem modelu smo dobili vabilo na poseben dogodek.

Artur Švarc Artur Švarc, Sebastian Miško

Renault Avantime je bil sicer zelo všečen, a komercialno in tehnično neuspešen Renaultov izdelek, ki so ga prenehali delati točno pred 20 leti, narejenih je bilo 8500 primerkov. A zaradi različnih razlogov je v hipu postal klasika in toliko bolj smo bili presenečeni, da je minuli vikend pri nas potekalo srečanje lastnikov Avantima. Klic Karmen Pirš, ki pomaga pri komunikaciji in organizaciji, se je začel z vprašanjem, kako to, da smo ravno zdaj pisali o Avantimu. Saj ne, da bi bil njihov dogodek skrivnost, vendar neke velike najave tudi ni imel, tako zanj mediji, razen lokalni niso vedeli, še manj Renault Slovenija. Ampak vseeno, ker spada Avantime med avto, ki bi si ga želel v svoji zbirki (vendar postaja že zbirateljsko drag), je bil sobotni dan dopoldne čas, da si grem pogledat te ljudi, ki so dali dom Avantimu in  imajo sebe za posebne. V pozitivnem smislu. Kar tako ali tako velja za vse tovrstne skupine, z Alfisti in njihovimi srečanji na čelu. Ampak Avantime? 

Dogodek Avantime Friends vsako leta poteka v eni od sosednjih dežel, pred leti je že gostoval v Prekmurju, letos so ga organizirali v okolici Ptuja. To ni bil le enodnevni dogodek, pač pa so se udeleženci zbrali že v četrtek zvečer v hotelu na Ptuju in potem v petek obiskali Ptujsko goro, Podlehnik in na hvraški strani grad Trakoščan. V soboto dopoldne, ko je na Ptuju potekal tudi kolesarski dogodek, so gosti svoje Avantime parkirali na grajskem dvorišču in si ogledali tudi grad, popoldne pa so se družili v Jeruzalemu. V nedeljo dopoldne so se lastniki Avantimov po zajtrku odpravili vsak na svoj konec.

Na srečanju je bilo 22 Avantimov, ki so prišli z vseh koncev, nekaj je bilo slovenskih, veliko avstrijskih in nemških, opaziti pa se je dalo tudi nizozemske in danske registrske tablice. Vsi avtomobili so izredno ohranjeni in jih uporabljajo večinoma za tovrstne dogodke in posebne vožnje, saj je danes dobiti rezervne dele vedno težje, če ne že težko ali skoraj nemogoče. Večina primerkov je bila običajna, pa da se razumemo, zelo lepa, vmes pa so bili tudi dodelani z raznimi kiti, drugačnimi litimi platišči, v oči pa je padel posebno predelan oranžni Avantime iz Nemčije, ki je, roko na srce, kljub temu, da meji na kič, razkril vso lepoto in posebnost tega manj kot dve leti izdelovanega Francoza. 

Na Ptuj sem šel pogledat te Renaultove klasike z najnovejšim Australom. Novi Renaultov križanec je naredil velik korak naprej za Renaultovo ponudbo. Testnega poganja hibridni sklop s 160 konjiči in se pelje zelo prijetno (več o njem prihodnje dni v testu), pritegne pa tudi poglede, kar za ta razred z veliko konkurence ni nepomembno. Organizatorji dogodka so omogočili, da se je Austral za nekaj minut pridružil svojim nenavadnim prednikom na grajskem dvorišču in postal del atrakcije - na gradu je seveda polno turistov in neka izraelska gospa je povedala, da se spozna na avtomobile, da pozna Australa, da ji je všeč, ne pozna pa Avantima. V kratkem klepetu, podložen z znanjem iz članka sem ji zdrdral zgodovino Australovega strica. Ja, občutek je bil takšen, Austral je prišel med svoje stare strice, ki govorijo zgodbe in to kakšne. Australu je zapisano v zvezdah, da bo nagovarjal stare in nove kupce v času, ko so te vrste avtomobilov najbolj priljubljene. Njegovi (pra)strici te sreče niso imeli. Bili so preveč pred svojim časom, da bi se prijeli, ampak ... so pa še vedno paša za oči in bodo to tudi ostali. Čeprav niso še niti starodobniki.

Na gradu je goste z Avantimi čakalo še eno presenečenje - pozdravil jih je knez Bojan I. in njegova kneginja Brigita, igrali so dvorni glasbeniki, plesali so dvorjani in vse skupaj nadzorovali hrusti vitezi križarji. Gre za gledališko skupino Cesarsko kraljevi Ptuj, ki jo vodi Bojan Miško, tudi sam lastnik Avantima in je organizator letošnjega srečanja na Ptuju.

"Na naših cestah jih je morda le nekaj, govorim o voznem stanju. Naša naloga je, da se dobivamo lastniki, na različnih dogodkih, lahko so enkrat na leto, vsak mesec, dogovorimo se tem, kje se bomo dobili, eno leto prej. Velika zahvala gre tudi Karmen, ki pomaga pri organizaciji. Sam sem imel Avantima že veliko časa nazaj in sem ga potem prodal, ker sem pisal drugačne zgodbe, potem pa sem ga 2016 spet kupil, vmes sem navdušil tudi sina."

Ptuj je nasploh znan po tem, da znajo ceniti svojo dediščino, od rimskih časov naprej z Rimskimi igrami in omenjenim sprehodom v preteklost.

"To pa je naš drugi hobi," dodaja Bojan Miško. "Tu je imamo (zgodovine) dovolj in jo lahko dobro prezentiramo. Tudi s takimi dogodki kot je naše srečanje."

Avantime je bil in je še, pa tudi bo - edini enoprostorski kupe. Na osnovi Espacea tretje generacije ga je izdelovala Matra skupaj z vsemi porodnimi in kasnejšimi težavami. Ampak kakorkoli, na naših cestah jih ni veliko. Enega boste srečevali na Tolminskem koncu, Temno vijoličast, Bojanov, je s Ptuja, eden je tudi v Ljubljani, povezan z znano malo pivovarno, in nenzadnje, enega vozi tudi Karmen. Rdečega 2.0T, ta pa ima posebno zgodbo. Zakaj? Skoraj 20 let nazaj je bil del Renaultove testne flote in lahko, da smo ga, prav tega, testirali tudi v naši redakciji nekje leta 2006.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs05.06.2023 11:38
Avstrijci so mi povedali.
R7805.06.2023 13:04
Bravo, s tem člankom ste naredili več reklame kot bi jo hotel ali bil zmožen narediti Renault Slovenija. Tale oranžen res najbolj pade v oči pa tudi rdeči iz goriškega konca ne zgleda švoh.
F1_tom05.06.2023 14:49
Tam pejte na parking pri železniški v Lj, en zeleni propada že deset let.
alfafil06.06.2023 00:03
Kar tako naprej. Mogoče bo še kakšen drug model doživel podobno? Wind?
aichi07.06.2023 01:24
Wind? :) :) na to besedo pri Renaultu zelo slabo slišijo :)
aichi07.06.2023 02:30
@f1tom: ni ga več, sem ga imel na očeh!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija