Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Odprto tretje dirkališče na Madžarskem

Madžarska
Odprto tretje dirkališče na Madžarskem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.05.2023 20:57

Danes dopoldne so slovesno odprli še eno dirkališče v naši neposredni bližini, Balaton Park Circuit.

Artur Švarc

Dirkališče je edini v objekt, narejen v zadnjih 15 letih v osrednji Evropi, ki zadostuje najvišjim standardom FIA. Dirkališče je sicer zaprosilo FIA za licenco 2. stopnje, kar omogoča prirejanje nižjih dirkaških formulaških serij in dirke avtomobilov, je pa narejeno po specifikacijah 1. stopnje. Steza meri v dolžino 4,115 kilometra, v širino pa med 12 in 15 metri, ima 6 desnih in 10 levih ovinkov, poteka pa v nasprotni smeri urinega kazalca. Steza je v celoti digitalizirana z vso potrebno signalizacijo in GPS sledenjem vozil na stezi.

Odprto tretje dirkališče na Madžarskem

Objekt je postavljen v neposredni bližini avtoceste proti Budimpešti na skrajnem koncu Blatnega jezera pri Balatonfokajarju in je od naše meje oddaljen 150 kilometrov. Objekt bo tako lahko izkoristil drugo najbolj priljubljeno turistično destinacijo pri naših severovzhodnih sosedih. Tribune zaenkrat sprejmejo 10 tisoč gledalcev, ki jih po potrebi lahko razširijo na 120 tisoč, odvisno od bodočega programa.

Boksi imajo 48 garaž, prostoren VIP del in velik medijski center, medicinski center in dve veliki coni za paddock. V neposredni bližini gradijo tudi nov hotel s 145 sobami. Na čelu podjetja, ki vodi objekt, je Chanoch Nissany, nekdanji madžarski dirkač, ki je imel priložnost odpeljati trening na VN Madžarske 2005 za Minardi kot njihov testni voznik. Na uradni otvoritvi je bil gost tudi nekdanji dirkač F1, Giancarlo Fisichella. 

Odprto tretje dirkališče na Madžarskem

"Navdušen sem nad značajem dirkališča," je povedal Fisichella po odpeljanih krogih. "Steza ima vse, kombinacijo hitrih ovinkov, zavite lasnice in kul šikane."

"To je steza, ki lepo teče, zato je tudi dirkaški občutek odličen. Prvi ovinek in nasprotna ravnina sta idealni mesti za prehitevanje."

Cena investicije je bila 200 milijonov evrov.

Balaton Circuit Park ne gre mešati s Balatonringom, ki je napol zapuščen na začetku Balatona takoj za našo mejo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast17.05.2023 10:46
Mi imamo pa Cerkno ????????
marcipan17.05.2023 15:59
Torej imajo Madžari 4 dirkališča: tega, Balatonring, Pannoniaring in Hungaroring. Eden od teh je sicer postal pašnik.
andrej17.05.2023 21:39
ja mi pa imamo dokončan avtocestni križ
© Copyright 1999-2023 Avtomanija