Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Španska ekskluziva s slovenskim podpisom

Cupra Formentor VZ5 4Drive Taiga Grey
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.08.2023 10:29

Cupra Formentor velja za enega najboljših avtomobilov ta hip na tržišču. Je proizvod razmeroma sveže blagovne znamke, ima zasnovo križanca, z oznako VZ5 pa je na cesti hudičevo hiter, saj ga poganja zmogljiv bencinski petvaljnik. Skratka, užitek za volanom je zagotovljen.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 64.976
Cena testnega vozila: 71.642
Videz
vozne lastnosti
zmogljiv pogonski sklop
štirikolesni pogon
bogata oprema
dobro počutje za volanom
visoka poraba
visoka končna cena

Formentorja smo lansko leto podrobno spoznali, ko smo preverjali, kaj zmore v naviti izvedbi VZ. Pod to oznako spada dvolitrski bencinski turbo TSI motor z 228 kilovati moči in z ogromno navora, ki vozniku omogoča veliko dinamike in suverenosti na cesti. Po nekaj mesecih zatišja pa Španci postrežejo z novo napovedjo, da v ponudbo uvrščajo Formentorja VZ5. Ni potrebno ponovno poudarjati, da je oznaka VZ pravzaprav okrajšava za špansko besedo Veloz (po slovensko hiter), številka 5 pa ima specifičen pomen. Pet valjev. Ker pri Cupri nimajo svojih motorjev, je bilo takoj jasno, da so si tega sposodili pri Audiju. Odlična poteza.

Torej pod dolgim motornim pokrovom je nameščen uveljavljen 2,5-litrski petvaljnik podprt s turbinskim polnilnikom. Gre za tehnično popolnoma enak motor kot pri Audiju RS3, le s to razliko, da ima ta nekaj kilovatov manj moči. Natančneje 287 kW (390 KM). Še vedno ogromna zaloga moči, ki je hkrati zelo dobra podlaga za prvinske vozniške užitke. A da ne bi ostalo zgolj pri moči motorja, so si Španci sposodili še tehnično izpopolnjen štirikolesni pogon s posebno inovacijo. Pogon je preko sedemstopenjskega samodejnega DSG menjalnika speljan na vsa štiri kolesa, oziroma se ta v običajnih razmerah razporeja 50 odstotkov spredaj, 50 zadaj. Formentor je že v osnovi opremljen s športnim zadnjim diferencialom, ima pa ta na zadnji osi vgrajen še poseben razdelilnik navora z dvema sklopkama, ki še dodatno razporeja navor med zadnjim parom koles za optimalnejši oprijem. S tem je tesno povezan tudi program Drift, ki omogoča, da se večina navora prenese na zadnji kolesni par in zabava za najbolj vešče vrtenja volana je zagotovljena. Tega v praksi nisem preskusil, saj ta deluje, ko so izključeni vsi varnostni sistemi, primernega zaprtega poligona pa v bližini nisem imel. 

Že ko sem prvič sedel za volan Formentorja, sem se v njem zelo dobro počutil. Enak občutek sem imel tudi v tej izvedbi. Čeprav gre za križanca, se v njem sedi razmeroma nizko, športni sedeži iz klasičnega in brušenega usnja zelo čvrsto oprimejo voznikovo telo, medtem ko si z volanom še dodatno uredim idealen položaj. Delovno okolje mi je znano. Dovršena digitalizacija upravljanja, enostavno povezovanje s telefoni (Android Auto in Apple Car Play), natančen in učinkovit navigacijski sistem ter dejstvo, da je vsa vsebina v slovenskem jeziku, je tisto kar Formentorju dviguje »rejting«. So pa razvojniki pri njem naredili še eno dobro potezo in sicer, da so volan opremili s posebnima gumboma za zagon motorja in za izbiro voznih profilov. Poleg programa za drsenje skozi zavoj so na voljo še športni, Cupra in, ne boste verjeli, terenski Offroad. Da je bilo druženje s tem ekskluzivnim Formentorjem še bolj intenzivno, sem že takoj ob zagonu motorja vključil program Cupra in posledično še bolj odprl lopute izpušnega sistema Akrapovič, ki ga v tovarni vgradijo na željo kupca. Zvočna kulisa jutranjega hladnega zagona tako postane zelo nevsakdanja, k temu pa svoje doda še nekoliko specifičen motorni zvok bencinskega petvaljnika. 

Kako se pelje? Z eno besedo, odlično. Podvozje je še za 10 milimetrov nižje v primerjavi z različico VZ, koloteki so nekoliko širši, vzmetenje je čvrstejše, volanski mehanizem izjemno natančen, medtem ko so za učinkovite zavore poskrbeli pri japonskemu podjetju Akebono. Vse omenjene komponente so med seboj zelo dobro povezane, s čimer ustvarjajo izjemno vozniško dinamiko. A da ne bo pomote, Formentor VZ5 je, ne glede na steroide, ki jih je dobil, še vedno zelo udoben in nikakor pretrd družinski avto. Svoje ostre zobe pokaže le, ko vključim športni program. Visok davek se bo pri njem pokazal le pri gorivu. V času našega preskusa se je povprečje gibalo okrog 10 litrov, zato so bili postanki na bencinskih servisih nekoliko bolj pogosti.

Zakaj ekskluziva? Španci so že ob premieri različice VZ5 sporočili, da bo teh avtomobilov za ves svet le 7 tisoč. No, znotraj te omejene serije so naredili še eno omejeno serijo in ji dodali oznako Taiga Grey. Izdelanih je bilo le 999 primerkov in tisti s številko 825 se je znašel v naših rokah. Gre pravzaprav za serijo vozil, ki ima edinstveno Taiga sivo barvo v kombinaciji s črno barvo notranjosti in z bakrenimi barvnimi vložki. Ti so denimo opazni tudi na platiščih, zavornih čeljustih in jasno na logotipu proizvajalca. Da bo Formentor VZ5 še nekoliko bolj edinstven, ima na voznikovih vratih lasersko gravirano številko vozila s senčnim učinkom. V primeru testnega vozila je bila ta številka 825.

Že vse od rojstva Formentorja se mi zdi, da so razvili izjemen avtomobil. Oziroma bolje rečeno, dober paket. V osnovi je križanec, ki je med kupci zelo priljubljena vrsta, ima zelo všečne oblikovne poteze, je lahko družinski ali dober poslovni avtomobil, z raznoliko izbiro motornih pogonov pa lahko prepričuje širok krog uporabnikov. A vrh ponudbe, kot je izvedba VZ5, ima povsem svoj častni status. Ker je v njem veliko inženirskega napredka, je temu primerna tudi končna cena. Dobrih 71 tisočakov. 

Tehnični podatki
Motor: 5-valjni, turbo bencinski; prostornina - 2.480 cm3 ; moč - 287 kW (390 KM) pri 5800 vrt/min; navor - 480 Nm pri 2250 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 7-stopenjski, dvosklopčni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 255/35R20; gume zadaj - 255/35R20; obračalni krog - 11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - C (mali srednji); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.468 mm x 1.852 mm x 1.505 mm; medosna razdalja - 2.680 mm; kolotek spredaj - 1.587 mm; kolotek zadaj - 1.561 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 420 l;
Mase: masa - 1.608 kg; skupna dovoljena masa - 2.120 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 55 l; poraba WLTP - 10,2 l/100km (1 op 12,2); emisije CO2 - 228 g/km;
ČASI
Krogov
Hitrost
Interval
Zaostanek
Čas
<b>Motor:<
b> 5-valjni
min; navor - 480 Nm pri 2250 vrt
min; <br> <b>Prenos:<
b> pogon - 4x4; menjalnik - 7-stopenjski
hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 255
35R20; gume zadaj - 255
35R20; obračalni krog - 11
b> 5-vratna
š
v) - 4.468 mm x 1.852 mm x 1.505 mm; medosna razdalja - 2.680 mm; kolotek spredaj - 1.587 mm; kolotek zadaj - 1.561 mm; <br> <b>Notranje mere: <
b> prtljažnik - 420 l;<br> <b>Mase:<
b> masa - 1.608 kg; skupna dovoljena masa - 2.120 kg; <br> <b>Zmogljivosti:<
b> pospešek - 4
h; najvišja hitrost - 250 km
h; rezervoar - 55 l; poraba WLTP - 10
100km (1 op 12
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Whiteswan28.08.2023 11:37
Zanimiv in atraktiven avto, ampak 70k eur za privzdignjenega Leona? Ne se no šalit. Na cesto postavljen CTR stane 40k za primerjavo.
milky28.08.2023 12:37
Za 70 k se kupuje resen športni avto ne pa plebejski križanec ... res me zanima, če je še kakšen registriran v SLO, razen vašega testnega ?
7even7728.08.2023 12:55
Te dni vozim ta avto - ne VZ5 sicer, ampak vseeno. To v bistvu niti ni pomembno. Bolj me moti, da še naprej drži tisto, kar sem rekel že ob predstavitvi tega Seatovega - ja, Seatovega - "butičnega" oddelka, ki je ime povzel pač le po eni izmed izvedenk svojih modelov... Skratka - Leon po "terensko" se nekako ne obnese prav fino v tej ali takšni vlogi. Moti preveč privzdignjen motorni pokrov, recimo, ki obupno slabša splošno preglednost iz avta. Zadaj pač Leonovo majhno steklo tudi ne ponuja dobre preglednosti. Ne razumem tudi. zakaj ambientalna osvetlitev znotraj, kot pri izvirnem Leonu, ne lepša tudi zadnjih vrat zadaj sedečiim... pa zakaj predali ne v vratih, ne kje drugje, niso obloženi... Prostornost je dobra, zmogljivsoti vozila tudi. sicer pa to vozilo svoje cene, niti kot VZ5 (in nižje) nikakor ne upraviči. Žal ali pričakovano. Ali pa oboje. Umetno ustvarjanje kvazi ekskluzivnosti, kjer je nikoli prej niti ni bilo, se po moje ne dela na tak način. Nima smisla, kajti trg potem vedno pove svoje. In Seat s Cupra oddelkom s tem pristopom niti ni edini. In še - ja, drži, še naprej ime Cupra ne (z)morem enačiti kot nekaj povsem novega ali povsem samostojnega. Enostavno zato, ker to ni.
Dež28.08.2023 13:39
Če malo zaokrožim - petvaljnik/2500 ccm, 400 KM, 4 sek do 100 km, 4x4, visoka poraba je čisto neumestna pripomba.
matt028.08.2023 15:14
Ta avto bo kdo kupil zaradi motorja. Razne pomanjkljivosti (kateri avto pa je brez teh?) So pač to, kar so. 5valjnik je bistvo. Kaj piše na prtljažnih vratih pa je tudi nebistvenega pomena, deljenje komponent je preobsežno, kvaliteta pa znano ne pomanjkljiva, ampak porazna. Ampak to je pač zakup, ima 2 valja več od povprečja danes :D
alfafil28.08.2023 15:57
Previsoka je samo cena, poraba je pa zmerna. VAG poskuša že desetletja iz Seata na vsak način narediti Alfo, mogoče jim na koncu celo uspe, s Cupro. Na roko jim gre tudi, da bo Stellantis verjetno iz Alfe naredil "seata".
© Copyright 1999-2023 Avtomanija